Secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, a susţinut, marţi, că printre cauzele majore care generează şi întreţin corupţia sunt timpul îndelungat de soluţionare a cererilor cetăţenilor şi procedurile neclare, care lasă o marjă de apreciere foarte mare la îndemâna funcţionarului public
Guvernul pregăteşte o strategie anticorupţie privind sectoarele vulnerabile şi administraţia locală care urmează să fie supusă dezbaterii publice la începutul anului viitor.
Ministerul Justiţiei a organizat, marţi, în parteneriat cu Institutul HAUS Management din Finlanda, o conferinţă cu tema "Rolul unei administraţii transparente în eliminarea corupţiei". Evenimentul face parte din proiectul Phare RO 2004/016-772.01.05 "Îmbunătăţirea luptei împotriva corupţiei", fiind primul dintr-o serie de patru conferinţe naţionale pe teme de anticorupţie. Obiectivul principal al Proiectului PHARE 2004 este consolidarea luptei împotriva corupţiei, atât din punct de vedere al prevenirii, cât şi al combaterii fenomenului.
Proiectul cuprinde mai multe componente, printre care: îmbunătăţirea mecanismelor de supervizare a declaraţiilor de avere şi interese (Agenţia Naţională de Integritate); îmbunătăţirea activităţii operaţionale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, principala instituţie cu atribuţii în investigarea cazurilor de mare corupţie din România; conştientizarea opiniei publice asupra fenomenului de corupţie, grupul ţintă fiind profesiile din domeniul public, precizează, într-un comunicat, Ministerul Justiţiei.
Conferinţa de marţi a lansat o dezbatere între factorii decizionali de la nivelul administraţiei publice centrale asupra modalităţilor de prevenire şi combatere a corupţiei mici.
În cadrul dezbaterilor de marţi, secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, a evidenţiat faptul că printre cauzele majore care generează şi întreţin corupţia sunt timpul îndelungat de soluţionare a cererilor cetăţenilor şi procedurile neclare, care lasă o marjă de apreciere foarte mare la îndemâna funcţionarului public.
Guvernul a luat în anul 2007 măsuri concrete la nivel administrativ pentru prevenirea corupţiei mici. Astfel, din 15 iunie, eliberarea cazierelor fiscale se face pe loc, în toată ţara. Din 15 mai anul acesta, eliberarea paşapoartelor se face, în regim de urgenţă, în două ore la nivel naţional, iar în regim normal - în cel mult şapte zile.
Eliberarea certificatelor constatatoare simple şi copii din Registrul Comerţului se face pe loc, în toată ţara, începând cu 1 iunie, respectiv 24 de ore pentru eliberarea certificatelor constatatoare complexe. Pentru îndeplinirea termenului, programul de lucru cu publicul a fost mărit la opt ore pe zi.
Ministerul Justiţiei a iniţiat în luna octombrie 2007 campania naţională de prevenire a corupţiei mici "Fără şpagă". Campania urmăreşte creşterea gradului de conştientizare publică asupra ameninţării reprezentată de toate formele de corupţie şi promovarea instrumentelor de combatere a corupţiei pentru încurajarea grupurilor ţintă de a acţiona împotriva corupţiei mici.