România se clasa în 2006 pe penultimul loc în Europa la capitolul PIB-ului pe cap de locuitor stabilit în funcţie de paritatea puterii de cumpărare, arată datele Oficiului european pentru Statistică (Eurostat).
Cu un nivel de 39 la sută din media PIB-ului Uniunii Europene (cu 61 la sută sub medie), România reuşea să depăşească doar Bulgaria, care era la 37 la sută din media europeană.
Primul loc în clasamentul puterii de cumpărare este ocupat de Luxemburg, care depăşea cu 280 la sută media UE. Olanda, Austria, Danemarca, Suedia şi Belgia s-au situat cu 20-30 la sută peste media blocului comunitar, în timp ce puterea de cumpărare în Marea Britanie, Finlanda, Germania şi Franţa a fost cu doar 10-20 la sută mai ridicată decât media.
La aproximativ acelaşi nivel cu media europeană se află ţări precum Spania, Italia şi Grecia.
Puterea de cumpărare în Cipru şi Slovenia este la 90 la sută din media europeană, situându-se între 75-80 la sută în ţări precum Cehia, Malta şi Portugalia. Indicele standard al puterii de cumpărare în Ungaria, Estonia şi Slovacia este cu aproximativ 35 la sută sub media Uniunii (adică la nivelul de 65 la sută).
Datele se referă la Produsul Intern Brut pe cap de locuitor în cele 27 de state membre UE în funcţie de standardul (paritatea) puterii de cumpărare.