Liderul PDL, Emil Boc, a declarat, luni, că democrat-liberalii nu au în vedere, deocamdată, ideea unui guvern din umbră, şi vor analiza oportunitatea unei asemenea formule după o discuţie cu specialişti.
Emil Boc a arătat că Biroul Permanent Naţional al PDL va dezbate, începând cu luna ianuarie, problema înfiinţării unui guvern-alternativă. "Vom aborda o discuţie pe departamente, cu specialişti, plus oameni din BPN. După aceea ne vom gândi dacă este oportună şi ideea unui guvern din umbră. Deocamdată nu o avem în vedere", a precizat Emil Boc.
Potrivit unor surse PDL, liderii democraţi au avut, săptămâna trecută, mai multe obiecţii vehemente faţă de înfiinţarea "Guvernului Alternativă", prevăzută într-un articol din Statutul noului partidul, elaborat de strategul PLD Valeriu Stoica.
"Noi, PD-ul, nu am avut niciodată un guvern din umbră şi nici nu o să avem. Nu o să începem să ne împărţim funcţiile dintr-un guvern ipotetic, inexistent. PD-ul a avut aşa-numitele domenii de activitate, gestionate fiecare dintre ele la nivelul BPN de către un vicepreşedinte şi un secretar executiv", au susţinut democraţii, potrivit surselor citate.
Liberal-democraţii nu au renunţat, însă, la propunerea lor.
Până la urmă, liderii PD şi PLD au ales o formulă de compromis, care prevedea înfiinţarea şi a unui "Guvern Alternativă" (ale cărui atribuţii sunt, însă, extrem de restrânse), dar şi a unor "grupuri de lucru" pe domenii de activitate (structuri departamentale subordonate BPN).
Statutul PDL arată că, atunci când partidul nu este la guvernare, se constituie o structură numită "Guvernul Alternativă", care: poate delega reprezentanţi în orice colectiv al partidului care elaborează propuneri cu caracter normativ; înaintează BPN analize şi propuneri, în vederea avizării pentru activitatea din Parlament; va colabora cu comisiile de specialitate. Totodată, Statutul PDL prevede că Biroul Permanent Naţional organizează grupuri de lucru pe proiecte politice. Grupul de lucru va avea ca responsabil un vicepreşedinte şi ca membri secretarul executiv în domeniu, precum şi alţi membri PDL, dacă se consideră necesar.
Secretariatele BPN sunt structurate astfel: Strategii şi Relaţii Politice; Cancelarie; Resurse Umane, Militanţi şi Gestiunea Carierei; Imagine, Relaţii cu mass-media şi Purtător de cuvânt; Relaţii Internaţionale; Politici Economice; Politici Sociale; Politici privind Administraţia Publică, Locală şi Centrală; Relaţiile cu Sindicate, Patronate, Organizaţii Neguvernamentale şi grupurile de cetăţeni; Politici în Justiţie; Siguranţă Naţională, Ordine Publică şi Siguranţa Cetăţeanului; Politici în Agricultură, Silvicultură, Mediu şi Dezvoltare Rurală; Politici în Educaţie, Cultură, Culte, Minorităţi şi Sport; Politici în Mediul de Afaceri; Secretariatul pentru Egalitate de Şanse.