Grupul austriac de petrol şi gaze naturale OMV a adoptat o poziţie deschisă faţă de propunerea concurentului ungar MOL de a înfiinţa o companie regională de transport de gaze, a declarat directorul general al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.
Cu toate că trendul general al pieţei este de consolidare, proiectul MOL de unificare a reţelor de distribuţie de gaze naturale în opt ţări pare destul de ambiţios, este de părere Ruttenstorfer, citat de Budapest Business Journal.
MOL a invitat mai multe companii, din România, Austria, Bulgaria, Bosnia, Croaţia, Slovenia, Serbia, să înceapă negocierile, în prima parte anului viitor, pentru înfiinţarea şi administrarea în comun a unui distribuitor de gaze naturale.
Comisia Europeană a salutat propunerea MOL, argumântând că realizarea unui astfel de proiect ar stimula investiţiile, foarte necesare, în infrastructura de gaze naturale a Europei.
Ruttenstorfer a mai spus că fuziunea OMV-MOL va avea loc cu certitudine, chiar dacă procesul ar putea dura până la trei ani, dar unificarea operaţiunilor celor doi concurenţi va fi un rezultat al presiunilor concurenţiale.
Sinergiile rezultate în urma fuziunii vor genera profituri anuale suplimentare înainte de impozitare de 400 de milioane de euro, în special pe segmentele de rafinare petrolieră, marketing, logistică şi gaze naturale.
În acelaşi timp, atât OMV, cât şi MOL, se numără între cele şase companii implicate în proiectul Nabucco, care prevede construirea unei conducte de transport al gazelor naturale din Asia Centrală către Europa, tranzitând Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria, cu punctul de sosire în Austria.
OMV deţine 51,01% din acţiunile companiei Petrom. Grupul austriac a preluat participaţia majoritară de la stat în anul 2004, printr-o tranzacţie de 1,5 miliarde de euro, sub formă de achiziţie directă de acţiuni şi majorare de capital.