Instanţele de judecată europene vor recunoaşte, peste câteva zile, expertizele criminalistice făcute de Poliţia Română, ca urmare a acreditării de către RENAR a şapte servicii naţionale din cadrul Institutului de Criminalistic.
Potrivit unui comunicat de vineri al Poliţiei Române, în urmă cu patru zile, şapte servicii dispuse la nivel naţional din cadrul Institutului de Criminalistic (Caraş, Bihor, Braşov, Giurgiu, Iaşi, Buzău şi Timiş) au primit acreditare RENAR (Asociaţia de acreditare din România), privind standardele de calitate. Evenimentul reprezintă o extensie a acreditării RENAR în domeniul criminalistic, aceasta fiind acordată în decembrie 2006 Institutului de Criminalistică din Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Pe parcursul anului 2007, experţi din cadrul Institutului de Criminalistică au fost implicaţi în cursurile de pregătire a şase sute de poliţişti criminalişti: responsabili cu calitatea (şefi de serviciu), manageri tehnici şi alţi ofiţeri din cadrul inspectoratelor de poliţie din judeţe, în vederea implementării sistemului de management al calităţii la nivel teritorial, oa tenţie deosebită fiind acordată celor şapte servicii criminalistice identificate ca fiind pregătite pentru acreditare.
În anul 2006, Institutul de Criminalistică a implementat Sistemul de Management al Calităţii în conformitate cu staandardele europene referiotoare la cerinţele pe care laboratoarele criminalistice trebuie să le îndeplinească pentru a demonstra că funcţionează într-un sistem de management, că sunt competente tehnic şi că pot să genereze rezultate valide din punct de vedere tehnic.
Pentru implementarea sistemului de management al calităţii au fost parcurse, timp de doi ani, mai multe etape.
Concret, a fost elaborat manualul calităţii şi au fost emise proceduri specifice pentru domeniile stabilite pentru acreditare, au fost efectuate reamenajări ale spaţiilor destinate încercărilor, pregătirii personalului, s-au instituit reguli în ceea ce priveşte înregistrările calităţii, au fost efectuate audituri, urmate de acţiuni preventive sau corective şi revizuirea documentelor. Institutul de Criminalistică are acreditate 56 proceduri specifice de lucru şi 117 proceduri generale şi instrucţiuni de lucru pentru expertize criminalistice clasice, identificări judiciare, analize fizico-chimice în domeniul chimiei judiciare şi al expertizelor biocriminalistice.
De asemenea, Institutul de Criminalistică a finalizat "Manualul de bune practici în cercetarea la faţa locului", şi încearcă obţinerea acreditării europene referitoare la criteriile generale pentru funcţionarea diferitelor tipuri de organisme care desfăşoară activităţi de inspecţie şi care poate fi utilizat pentru investigarea tehnico-ştiinţifică a locului faptei.