Preşedintele PD, Emil Boc, a cerut, joi, suspendarea şi anularea taxei de primă înmatriculare, considerată "abuzivă şi nelegală", şi returnarea sumelor plătite de cetăţeni, transmite corespodnentul MEDIAFAX.
Boc a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că PD solicită şi impunerea unei taxe decente, de 100 sau 200 de euro, după modelul unor state europene, care, pe de-o parte, să respecte legislaţia internă, iar de cealaltă parte să respecte prevederile europene.
„Integrarea în UE aduce şi drepturi, dar şi obligaţii. E dreptul cetăţeanului român să aibă posibilitatea de a achiziţiona o maşină decentă, la un preţ decent, care nu poluează”, a spus Boc.
În opinia liderului PD, această taxă prohibitivă nu face decât să menţină nivelul noxelor, care pune probleme din punct de vedere al mediului.
"Guvernul Tăriceanu trebuie să înceteze cu încăpăţânarea prostească pe care o are de a menţine această taxă, care este în defavoarea românilor şi a României. Să o abandoneze până nu este prea târziu. Nu cred că trebuie să aştepte ca la Bruxelles Comisia Europeană să pronunţe o decizie prin care să fie sancţionaţi şi apoi să venim acasă şi să plângem că am fost sancţionaţi”, a spus Boc.
Potrivit acestuia, este timpul ca Guvernul Tăriceanu să renunţe la interesele private şi de grup şi să se uite la interesele românilor.
„Proiectul nostru este la Parlament şi trebuie adoptat în procedură de urgenţă”, a subliniat Emil Boc.
Taxa de primă înmatriculare a fost introdusă la începutul acestui an, când au fost eliminate accizele plătite la importul şi achiziţia autoturismelor de pe piaţa internă. Taxa se calculează în funcţie de capacitatea motorului, de standardele de emisii şi de vechimea autovehiculului.
Guvernul a anunţat că va modifica taxa de primă înmatriculare, prin ordonanţă de urgenţă, pentru corelarea nivelului acesteia cu valoarea de piaţă a maşinii, urmând să fie redefinit termenul de maşină nouă şi să fie introdusă o procedură de contestare pentru persoanele care se consideră nedreptăţite.
Reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor vor discuta, în această săptămână, la Bruxelles, cu experţii Comisiei Europene (CE) pe tema taxei auto, urmând ca modificările legislaţiei în domeniu să fie prezentate CE până în luna februarie a anului viitor.