Analiştii internaţionali prezintă prognoze din ce în ce mai pesimiste referitoare la creşterea economică a României, încrederea în perspectivele economice fiind temperată de evoluţia inflaţiei, potrivit celui mai recent raport al Consensus Economics.
Avansul economic anticipat pentru acest an, de 5,7%, este cu 0,6 puncte inferior celui publicat în luna iunie şi cu 0,2 puncte sub cel din luna octombrie, se arată în raport.
Totodată, analiştii au înrăutăţit şi estimările privind creşterea Produsului Intern Brut (PIB) din 2008, la 5,5%, faţă de 5,7% în iunie şi 5,6% în octombrie.
Creşterea economică anticipată de Comisia Naţională de Prognoză (CNP) este de 6,1% pentru acest an şi de 6,5% pentru 2008.
"Încrederea în perspectiva economică a fost temperată de temerile privind inflaţia", se spune în raport.
Estimările indică niveluri medii ale inflaţiei de 4,7% în 2007 şi de 5,5% în 2008, apropiate de cele prognozate de CNP.
La jumătatea anului, analiştii prognozau pentru acest an o inflaţie medie de 4,1% şi de 4,3% anul viitor.
Preţurile de consum au crescut cu 0,93% în luna noiembrie, astfel că inflaţia anuală s-a situat la 6,67%, cele mai importante scumpiri, de 1,21%, fiind înregistrate de sectorul serviciilor.
Comparativ cu decembrie 2006, preţurile de consum au consemnat o creştere de 5,89%, peste prognoza de 5,7% anunţată de Banca Naţională a României (BNR) pentru întreg anul.
Analiştii se aşteaptă ca BNR să majoreze dobânda de politică monetară în şedinţele programate la începutul anului viitor.
Un studiu publicat recent de banca centrală arată că majorarea ratei dobânzii cu un punct procentual contribuie negativ cu 0,06% la creşterea economică, în timp ce o creştere de trei puncte procentuale a dobânzii va avea ca efect pierderi în PIB de 0,18%.
În raportul Consensus au fost analizaţi şi alţi indicatori, precum consumul populaţiei, producţia industrială, sau deficitul de cont curent.
Astfel, în timp ce pentru creşterea producţiei industriale previziunile au fost revizuite în scădere, la 6% pentru 2007 şi 5,7% pentru 2008, în cazul celorlalţi doi indicatori menţionaţi estimările sunt în creştere, aceştia fiind dealtfel doi factori care contribuie la dezechilibrele ţării.
Consensus Economics, fondată în 1989, este cea mai mare instituţie de sondaje economice de pe plan mondial.
Organizaţia grupează, în raportul prezentat, estimările macroeconomice ale 11 bănci şi instituţii internaţionale - Global Insight, DIW Berlin, EFG Eurobank, ING Bank, UniCredit MIB, Economist Intelligence Unit (EIU), Kopint-Traki, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Raiffeisen Zentralbank şi UBS.