Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 12 dec 2007 - Anul XII, nr. 298 (3667)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proteste sindicale cu fluiere, trompete şi sirene, în oraşe ale Transilvaniei

Miercuri, 12 Decembrie 2007 (13:49:16)

Mii de sindicalişti din mai multe oraşe din Transilvania au pichetat sediile prefecturilor, nemulţumiţi în special de salariul minim pe 2008, iar unii protestatari s-au manifestat folosind trompete, fluiere şi sirene, la Sfântu Gheorghe având loc chiar "o discotecă a confederaţiilor sindicale".
  Peste 200 de sindicalişti din cele cinci confederaţii sindicale au protestat, miercuri, în faţa Prefecturii Cluj, cerând acordarea salariului minim de 540 de lei de la 1 ianuarie 2008, în caz contrar urmând să se ajungă la grevă generală.

Sindicaliştii au fluierat sub geamurile Prefecturii şi au purtat pancarte pe care scria „Arestaţi motociclistul”, „Respectaţi acordul CES”, „Salariul minim 540”. Ei au scandat „Jos mafioţii”, „Moş Crăciun, Moş Crăciun, vrem Guvern mai bun” şi „Moş Crăciun noi te iubim, arestează-l pe Călin”.

Liderul Sindicatului Cartel „Alfa Cluj”, Grigore Pop, a declarat că sindicaliştii clujeni sunt împotriva Guvernului României şi solicită ca salariul minim garantat să fie de 540 de lei şi să fie acordat de la 1 ianuarie 2008, nu de la 1 iulie 2008. El a contestat şi protocolul semnat în 10 decembrie între Guvern şi sindicate.

„A fost un protocol semnat pe un colţ de masă, numai să scape de noi. Vom ieşi în stradă şi vom stabili dacă facem o grevă de avertisment în luna ianuarie, şi apoi greva generală. Eu sunt sătul de minciunile guvernaţilor care s-au perindat de-a lungul anilor la conducerea României”, a spus Pop.

Potrivit acestuia, în cazul în care salariul minim de 540 de lei nu va fi acordat de la 1 ianuarie 2008, sindicaliştii iau în calcul greva generală, la care vor participa angajaţii români din toate domeniile de activitate.

Pichetarea a fost organizată de CNSLR Frăţia, Cartel „Alfa”, BNS, CSDR şi Confederaţia „Meridian”.

La Arad, s-au adunat în jur de o sută de sindicalişti în faţa Prefecturii Arad, reprezentând zece sindicate naţionale şi locale. Protestatarii au purtat pancarte cu numele sindicatelor pe care le reprezintă fără a scanda ceva, manifestaţii fiind paşnici.

Sindicaliştii spun că se aliază tuturor revendicărilor formulate la nivel naţional şi sunt pregătiţi să organizeze şi alte forme de protest în următoare perioadă.

La Deva, aproximativ 200 de persoane de la Liga Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România - Frăţia, şi Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" s-au adunat, miercuri, în faţa Prefecturii.

Sindicaliştii au scandat "Vrem salariu minim bun ca să mai votăm de-acum". Mai mulţi participanţi la pichet au lavut la ei trompete, fluiere, şi au strigat "Să se trezească Guvernul, să se trezească Prefectura".

La Sibiu, aproximativ o sută de sindicalişti s-au strâns la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde este sediul Cartel Alfa, după care au pornit spre Prefectura Sibiu.

Potrivit Preşedintelui Cartel Alfa Sibiu, Marius Vingerzan, acţiunea de pichetare va avea loc până la ora 12.00, iar nemulţumirile principale sunt legate de salariul minim pe economie care a fost majorat până la 500 de lei şi de modificarea contractului colectiv de muncă în defavoarea angajaţilor.

La Timişoara, aproape o sută de persoane înscrise în sindicatele Cartel Alfa, BNS, CNSRL Fraţia, CSDR şi CNS Meridian au protestat în faţa Prefecturii Timiş, fiind nemulţumite de valoarea salariului minim propus pe 2008, de Legea bugetului pe anul 2008, precum şi de una dintre iniţiativele Ministrului Muncii, Paul Păcuraru. Liderul de sindicat din Primăria Timişoara, Tiberiu Negrei, a declarat, marţi, că din cauza iniţiativei ministrului Muncii referitoare la modificarea articolului 12 din legea 130 din 1996 ar putea fi afectate contractele de muncă încheiate în administraţiile locale.

"Suntem nemulţumiţi de valorea salariului minim propus pentru 2008, iar noi cerem un cuantum de 540 de lei pe lună. De asemenea, protestăm pentru că nu suntem de acord cu bugetul propus pe 2008 şi nici cu iniţiativa ministrului Paul Păcuraru, de a modifica un articol din legea 130, modificare care ar afecta contratul de muncă încheiat între funcţionari şi administraţiile locale”, a spus Tiberiu Negrei.

La Oradea, la pichetul din faţa Prefecturiii au participat aproximativ 70 de sindicalişti.

"Nu este corect ca salariaţii să aibă un salariu atât de mic. Salariul minim ar trebui să fie 60 la sută din salariul mediu pe economie, în condiţiile în care salariul mediu este de 1200 de lei. Suntem dezavantajaţi pentru că societatea evoluează şi preţurile sunt mult mai mari. Deocamdată noi am sperat la circa 50 de sindicalişti dar au venit mai mulţi", Nicolae Morgovan de la BNS Bihor.

La Alba Iulia, circa 60 de sindicalişti au protestat în faţa Prefecturii aceştia manifestându-se zgomotos, cu sirene şi fluiere.

Sindicaliştii sunt membri ai celor trei confederaţii sindicale CNSLR Frăţia, Cartel Alfa şi BNS şi reprezintă societăţi comerciale importante din judeţul Alba, unele dintre dintre ele cu probleme sociale, cum ar fi Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Cugir, Stratus Mob Blaj.

Sindicaliştii au purtat pancarte cu mesaje precum "Noi vrem o Românie Nouă". Mitingul a început şi cu un incident deoarece sindicaliştii nu au fost lăsaţi să protesteze, a declarat Marius Sepi preşedintele CNSLR Frăţia. Sepi a declarat că incidentul a fost clarificat în urma discuţiilor celor trei confederaţii şi subprefectul de Alba Clemen Negruţ.

La Sfântu Gheorghe, s-au adunat în jur de o sută de sindicalişti care au organizat o "discotecă a confederaţiilor sindicale", pichetul desfăşurându-se cu muzică.

Aproximativ 60 de sindicalişti, membri ai CNSLR-Frăţia, BNS, Cartel Alfa şi Meridian, au pichetat, miercuri, Prefectura Satu Mare, nemulţumiţi de valoarea salariului minim şi de modificarea contractului colectiv de muncă. Sindicaliştii au început protestul la ora 11.00 şi au citit principalele revendicări, înmânând apoi lista cu solicitări subprefectului Octavian Lazin.

Reprezentanţii Prefecturii le-au oferit protestatarilor ceai fierbinte, având în vedere că vremea este destul de rece.

La Bistriţa, peste o sută de sindicalişti din Confederaţia Naţională Cartel Alfa, BNS şi CNSLR Frăţia au pichetat, miercuri, timp de o oră sediul Prefecturii, printre protestatari numărându-se şi minerii de al Exploatarea Rodna care lucrează la închiderea minei.

Liderul judeţean al cartel Alfa, Doru Hodoş, a declarat că este surprins de numărul mare de sindicalişti care s-au adunat, de două ori mai mulţi decât se preconizase iniţial. De la Exploatarea Rodna au venit circa 15 persoane care, împreună cu liderul lor, Simion Frunză, l-au adus în discuţie pe Miron Cozma, de la care ortacii spun că au avut mult de învăţat în privinţa luptei sindicale.

„E bine că l-au eliberat pe Cozma. Noi ne bucurăm, chiar dacă nu a fost liderul nostru. Minerii, şi acum, ca şi altă dată, au ştiut să fie solidari”, a spus Frunză.

Reprezentanţii celor trei confederaţii i-au înmânat prefectului o scrisoare cu revendicări.

În Transilvania, au avut loc proteste similare şi în judeţele Mureş, Sălaj şi Maramureş.

Membrii celor cinci confederaţii sindicale au pichetat, miercuri, sediile prefecturilor din ţară, acţiunea fiind anunţată la începutul lunii decembrie, atunci când au decis declanşarea conflictului de muncă nemulţumiţi în principal de oferta privind salariul minim pe 2008.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proteste sindicale cu fluiere, trompete şi sirene, în oraşe ale Transilvaniei.
 Vizualizări articol: 570 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proteste sindicale cu fluiere, trompete şi sirene, în oraşe ale Transilvaniei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salata cu omleta 2 porţii - 25 minute 4 ouă2 roşii2 castraveţi1 leg. ceapă verde1 salată verde mai mare2 linguri boabe de porumb fiert3 linguri ulei de măsline1 lămâie1 leg. pătrunjel verdesare, piperFaceţi 2 omlete din câte 2 ouă amestecate cu... Citeşte