Procurorii Parchetului Judecătorie sectorului 2 Bucureşti au primit concluziile expertizei medico-legale dispuse în cazul morţii Patriarhului Teoctist, potrivit unor surse judiciare, acestea stabilind că demersurile medicale au fost legale.
Procurorii au dispus, la jumătatea lunii octombrie, efectuarea, la Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" , a unei expertize medico-legale în dosarul în care sunt investigate împrejurările care au condus la moartea Patriarhului Teoctist în urma unei intervenţii chirurgicale la prostată. Concluziile expertizei au fost primite, săptămâna trecută.
Potrivit unor surse judiciare, în răspunsul INML se arată că "potrivit protocoalelor rezultă că s-au îndeplinit toate actele necesare în acest caz". Concret, demersurile medicale în cazul operaţiei chirurgicale la prostată suferite de Patriarhul Teoctist au fost legale.
Porcurorii mai aşteaptă concluziile Comisiei de disciplină a Colegiului Medicilor din România pentru a putea da o soluţie în acest caz, potrivit surselor citate. Potrivit unor surse din cadrul Colegiului, un răspuns ar putea fi trimis magistraţilor în cursul lunii ianuarie a anului viitor.
Comisia de disciplină CMR a solicitat profesorului Ionel Sinescu să prezinte un document scris din partea echipei medicale, document care să ateste faptul că Patriarhul avea cunoştinţă despre riscurile intervenţiei şi că acestea au fost asumate. În dosarul de la Comisia de jurisdicţie a Consiliului Naţional al Colegiul Medicilor din România există o declaraţie scrisă a lui Vincenţiu Poieştenu, episcop vicar patriarhal, cu privire la faptul că Teoctist a ales să fie operat de profesorul Ionel Sinescu, asumând orice risc şi faptul că BOR nu a făcut nicio reclamaţie cu privire la intervenţia chirugicală. ''Nu am avut nevoie de alte documente scrise. Eu l-am întrebat pe Mitropolitul Banatului dacă atunci când a fost operat pe cord a semnat un act prin care îşi dă acordul asupra intervenţiei. Acesta mi-a spus că dacă i s-ar fi fost cerut să semneze un astfel de act ar fi refuzat operaţia'', a declarat, agenţiei MEDIAFAX, Gheroghe Borcean, preşedintele Comisiei de jursidicţie.
În 18 octombrie, Comisia de jurisdicţie a Consiliului Naţional al Colegiul Medicilor din România a stabilit că Ionel Sinescu şi Dan Tulbure nu se fac vinovaţi de decesul patriarhului Teoctist, acesta acceptând de bunăvoie şi în deplină cunoştinţă intervenţia chirurgicală.
La o săptămână de la moartea Patriarhului Teoctist, Asociaţia Civic Media a solicitat procurorului general al României, Codruţa Kovesi, investigarea împrejurărilor care au condus la decesul înaltului prelat.
"Din respect pentru adevăr, vă solicităm clarificarea urgentă a acestor aspecte, pe calea unei cercetări temeinice, întrucât considerăm că evenimentele s-au produs de o manieră precipitată, cu elemente de contradictorialitate care alimentează suspiciuni dintre cele mai diverse, într-un moment în care în Biserica Ortodoxă Română erau iminente o serie de modificări structurale, iar concurenţa pentru succesiune devenise de câţiva ani o modalitate de acţiune publică", se arăta într-un comunicat al Asociaţiei Civic Media.
Patriarhul Teoctist a murit în 30 iulie, în urma unui stop cardiac suferit ca urmare a complicaţiilor apărute după operaţia de prostată la care a fost supus. Avea 92 de ani şi în ultimii 20 de ani a condus Biserica Ortodoxă Română.
Chirurgii de la Institutul Clinic Fundeni au considerat că operaţia la prostată în cazul Patriarhului Teoctist era imperios necesară întrucât acesta suferea foarte tare din cauza bolii, a declarat, în seara de 30 iulie, profesorul Ionel Sinescu, şeful Clinicii de chirurgie şi transplant renal. Medicii au evaluat toate riscurile atunci când au hotărât efectuarea intervenţiei, Patriarul Teoctist fiind cardiac de 20 ani.
Operaţia a decurs foarte bine, iar toată lumea a fost convinsă de reuşita intervenţiei, declara agenţiei MEDIAFAX profesorul Dan Tulbure, şeful Clincii de Anestezie şi Teraşie Intensivă (ATI). Potrivit acestuia, la câteva ore de la operaţie a survenit sângerarea, iar timp de patru ore medicii au încercat să rezolve complicaţiile cardiace, dar fără succes.
După moartea Patriarhului, Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti s-a autosesizat în legătură cu procedeul de internare şi respectare a protocolului preoperator în cazul intervenţiei chirurgicale efectuate în cazul acestuia, de către doctorul Ioan Sinescu.
Ulterior, Consiliul Colegiului Medicilor Bucureşti a hotărât să trimită dosarul spre analiză Colegiului Medicilor din România cu menţiunea că nu a identificat nicio eroare medicală în intervenţia chirurgicală la care a fost supus Patriarhul Teoctist.