Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a amânat din nou, luni, să se pronunţe în problema parlamentarilor care beneficiază de indemnizaţie de chirie, secretarul Camerei Valeriu Zgonea precizând că nu toate cele trei comisii sesizate au depus un punct de vedere pe această temă.
Zgonea a precizat că raportul Comisiei juridice a sosit la sfârşitul şedinţei Biroului Permanent şi că membrii Biroului nu au avut timp să-l citească şi să se pronunţe, în consecinţă decizia în problema parlamentarilor care nu au domiciliul în Bucureşti şi încasează indemnizaţia pentru chirie va fi luată în şedinţa de miercuri a Biroului.
Potrivit lui Zgonea, la Biroul Permanent s-a aflat doar raportul Comisiei privind statutul deputaţilor şi senatorilor, iar la sfârşitul şedinţei a venit şi raportul Comisiei juridice.
Secretarul Camerei Ioan Munteanu declarase săptămâna trecută că Biroul Permanent nu a luat încă o decizie în această problemă deoarece cele trei comisii - juridică, de statut, de regulament - trebuie să-şi armonizeze punctele de vedere.
Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a cerut, înainte de alegerile europarlamentare, comisiilor juridică, pentru regulament şi pentru statutul deputaţilor şi senatorilor să întocmească un raport în privinţa parlamentarilor care beneficiază de indemnizaţia pentru chirie, după ce în presă a izbucnit un scandal referitor la mai mulţi parlamentari care au case în Bucureşti şi încasează şi banii pentru chirie.
Comisia juridică s-a pronunţat prima în această problemă, stabilind că, potrivit legislaţiei în vigoare, pentru încasarea indemnizaţiei pentru chirie nu are importanţă dacă parlamentarii au sau nu locuinţe în Bucureşti, ci numai dacă nu au domiciliul înscris în cartea de identitate în Bucureşti. Comisia juridică a apreciat, de asemenea, că nu are importanţă dacă parlamentarii care beneficiază de cazare gratuită în hotel folosesc sau nu camera de hotel respectivă.
Comisia pentru regulament a propus, după cum a declarat preşedintele acestei comisii Ioan Bivolaru, modificarea Legii statutului deputaţilor şi senatorilor în sensul ca parlamentarii care au proprietăţi în Capitală cu destinaţie de locuinţe şi nu au domiciliul înscris în cartea de identitate în Bucureşti să nu beneficieze totuşi de idemnizaţia de chirie.
Comisia pentru statutul deputaţilor şi senatorilor a propus, de asemenea, completarea art. 40 alin. 2 din legea statutului cu o prevedere potrivit căreia orice parlamentar care nu are domiciliul în Bucureşti, dar deţine în proprietate în Bucureşti un imobil cu destinaţia de locuinţă şi locuieşte în acesta, să nu beneficieze de cazare gratuită sau de suma compensatorie destinată cazării.