Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 8 dec 2007 - Anul XII, nr. 294 (3664)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PDL ar putea fi înregistrat în martie ca partid cu personalitate juridică format prin comasare

Duminică, 9 Decembrie 2007 (14:58:02)

PDL ar putea fi înregistrat ca partid cu personalitate juridică, format în urma comasării prin fuziune a PD şi PLD, în luna martie, intrând direct în campania electorală pentru alegerile locale, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din cele două formaţiuni..
  Liderii PD şi PLD iau în calcul varianta ca, după validarea comasării prin fuziune a celor două formaţiuni, noul Partid Democrat-Liberal să capete personalitate juridică în luna martie, după ce vor fi traversate toate etapele juridice prevăzute de lege.

Astfel, în termen de 10 de zile de la validarea comasării prin absorbţie, preşedintele interimar Emil Boc, alături de cel puţin trei membri fondatori ai PDL, vor depune la Tribunalul Bucureşti cererea de înregistrare, statutul, programul politic, declaraţia referitoare la sediu şi la patrimoniul noului partid şi dovada deschiderii contului bancar

Cererea de înregistrare se afişează la sediul Tribunalului Bucureşti timp de 15 zile. După expirarea acestui termen, Tribunalul Bucureşti se pronunţă asupra respectivei cereri, în cel mult 15 zile.

Împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti se pot depune contestaţii la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 5 zile de la comunicare. Curtea va examina contestaţia în şedinţă publică, în termen de cel mult 15 zile de la înregistrarea acesteia. Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă şi irevocabilă.

PDL urmează să dobîndească, astfel, personalitate juridică de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii Curţii privind admiterea cererii de înregistrare.

“Avem deja exemplul PLD. Theodor Stolojan a depus, în 27 decembrie 2006, cererea de înregistrare, iar în 1 martie Curtea de Apel a dat sentinţa definitivă şi irevocabilă. Probabil va fi acelaşi parcurs juridic şi în cazul PDL, numai că anul viitor, în martie, candidaţii noştri la alegerile locale vor intra în prima linie a bătăliei pentru primării şi consilii judeţene şi locale. Aşadar, odată cu înregistrarea PDL va începe, practic, lupta pentru locale”, au declarat, pentru MEDIAFAX, sursele citate.

Acestea au arătat că semnalul pentru începerea campaniei electorale ar putea fi dat în momentul în care, după înregistrarea PDL, “majoritatea parlamentară PSD-PNL-PRM-UDMR-PC” va decide că PD trebuie să îşi piardă funcţiile deţinute în Camera Deputaţilor şi Senat.

“Presupunem că vor decide asta atunci. În primul rând că e incorect ceea ce fac, pentru că atunci când PDSR şi PSDR s-au unit tot în urma unei comasări prin fuziune, noul partid, PSD, şi-a menţinut posturile obţinute în Parlament – şi ei ştiu asta. Dar în al doilea rând, prin victimizare, vom obţine 60% din voturile de la locale, iar ei vor fi umiliţi”, au mai precizat sursele citate.

În acest moment există o problemă în a înţelege, şi în PD, şi în PLD, distincţia dintre comasare prin fuziune şi comasare prin absorbţie, având în vedere că Legea partidelor politice prevede, în afara alianţelor politice sau electorale, doar varianta comasării a două partide, fie prin fuziune, fie prin absorbţie.

Legea partidelor politice prevede: “În situaţia comasării prin absorbţie, unul dintre partidele politice îşi păstrează personalitatea juridică, subrogându-se în drepturile şi obligaţiile partidelor absorbite care îşi încetează activitatea, inclusiv prin cumularea subvenţiilor acestora. Protocolul de comasare precizează care partid îşi păstrează personalitatea juridică, având drept consecinţă păstrarea denumirii integrale, a denumirii prescurtate, a semnului permanent şi electoral, precum şi a programului politic”.

Pe de altă parte, “în urma comasării prin fuziune a unor partide politice rezultă un partid politic nou, care se subrogă în drepturile şi obligaţiile partidelor politice care au fuzionat", iar "denumirea integrală, denumirea prescurtată, semnul permanent, semnul electoral şi programul politic ale noului partid pot fi noi sau pot proveni de la unul sau mai multe dintre partidele care participă la fuziune”, mai prevede Legea partidelor politice.

Forurile supreme de conducere ale PD şi PLD vor valida, în data de 15 decembrie, comasarea prin fuziune a celor două formaţiuni, ceea ce presupune că se va forma un partid nou, PDL. El va fi definit ca partid popular în care se vor păstra mai multe curente doctrinare ale Partidului Popular European: democrat de centru, liberal şi creştin-democrat.

Statutul Partidului Democrat arată că “PD poate iniţia şi stabili diferite forme de colaborare, asociere, afiliere şi fuziune pe plan intern si international”.

De asemenea, Statutul prevede că “fuziunile PD cu alte mişcări şi partide politice se iniţiază şi se aprobă de catre BPN şi sunt validate de către CNC şi ratificate în prima Convenţie Naţională a partidului”.

Deşi PD şi PLD se vor uni în urma unei comasări prin fuziune, Programul Politic al PD prevede: “Partidul Democrat rămâne deschis fuziunii prin absorbţie cu alte partide care vor gasi la noi un spaţiu în care ideile şi doctrinele vor putea fi reprezentate la adevărata valoare”.

Liderii PD susţin că această prevedere nu are caracter coercitiv, constrângător, ci are doar o valoare de recomandare, datorită precizării “PD rămâne deschis…”.

“Un principiu juridic spune că tot ceea ce legea nu interzice, automat legea permite. Iar în acest caz nu este interzis nimic. Nu se specifică faptul că PD va face doar absorbţii sau doar fuziuni, interzicându-se astfel cealalaltă variantă. Prin urmare, PD poate iniţia comasări prin fuziune, la fel ca şi comasări prin absorbţie”, au spus surse democrate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PDL ar putea fi înregistrat în martie ca partid cu personalitate juridică format prin comasare.
 Vizualizări articol: 536 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PDL ar putea fi înregistrat în martie ca partid cu personalitate juridică format prin comasare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sushi din omletă şi legume 6 porţii - 20 minute + 2 ore la frigider 4 ouă4 linguri caşcaval ras300g telemea1 leg ceapă verde150g roşii mici4 linguri ulei de măslinecâteva frunze de busuiocsare, piper Spargeţi ouăle şi bateţi-le bine 3 minute. Adăugaţi... Citeşte