Guvernul a modificat, joi, printr-o hotărâre, statutul şi organigrama Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), pentru a corespunde legislaţiei privind instituţiile financiare nebancare.
Hotărârea de Guvern precizează că Banca Naţională a României va monitoriza şi supraveghea prudenţial activitatea FNGCIMM potrivit legislaţiei referitoare la instituţiile financiare nebancare, se arată într-un comunicat al Executivului.
Actul normativ stabileşte explicit că FNGCIMM este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, organizată ca societate comercială pe acţiuni.
Misiunea fondului constă în îmbunătăţirea accesului la finanţare al întreprinderilor mici şi mijlocii. Fondul are ca activitate principală emiterea de garaţii şi asumarea de angajamente pentru garantarea creditelor şi a altor instrumente de finanţare care pot fi obţinute de întreprinderile mici şi mijlocii de la bănci sau din alte surse.
Activităţile secundare desfăşurate de FNGCIMM sunt finanţarea tranzacţiilor comerciale încheiate de întreprinderile mici şi mijlocii pentru realizarea obiectului lor de activitate, servicii de informare şi consultanţă.
De asemenea, Guvernul a stabilit lărgirea Consiliului de Administraţie de la cinci la şapte membri şi unificarea funcţiilor de preşedinte şi director general. În prezent, Consiliul de Administraţie al FNGCIMM este condus de Aurel Şaramet.
Fondul a fost înfiinţat în decembrie 2001 prin hotărâre de Guvern în scopul susţinerii activităţilor întreprinzătorilor (IMM-uri, societăţi cooperatiste şi persoanelor fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice, şi are drept unic acţionar statul român.
Situaţia financiară anuală a Fondului va fi auditată exclusiv de auditori financiari, persoane juridice, agreaţi de Banca Naţională a României, se mai prevede în actul normativ.
La finele anului trecut, soldul garanţiilor acordate de fond se ridica la 122 milioane euro, pentru credite în valoare totală de peste 250 milioane euro. FNGCIMM a înregistrat în 2006 un profit net de aproape 10 milioane lei.