România este ţara care are cea mai ridicată pondere de „nemulţumiţi optimişti”, de oameni care spun că trăiesc prost, dar speră că o vor duce mai bine dacă nu în anul viitor, cel puţin peste cinci ani, relevă Barometrul de opinie publică lansat, joi, de Fundaţia Soros.
„România nu a ieşit încă din starea de societate de oameni preponderent nemulţumiţi. În ultimii zece ani, în mod constant, ponderea celor nemulţumiţi de propriul trai a fost cu cel puţin 19 procente mai mare decât ponderea celor mulţumiţi”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, sociologul Dumitru Sandu.
Potrivit acestuia, românul mediu nu este nemulţumit „pentru că aşa îi este firea”, ci pentru că economic lucrurile merg prost, starea de sănătate a populaţiei este precară şi pentru că instituţiile statului nu fac excepţie de la regula mersului prost.
„Avem, la nivelul Uniunii Europene, cea mai ridicată pondere de nemulţumiţi optimişti, de oameni care spun că trăiesc prost, dar speră că o vor duce mai bine dacă nu în anul viitor, cel puţin peste cinci ani”, a adăugat Dumitru Sandu.
Studiul Fundaţiei Soros mai arată că satisfacţia faţă de viaţă a fost sistematic mai mare în mediul rural decât în cel urban, până în 2002-2003. Ulterior, raportul s-a inversat, arătând că orăşenii devin mai mulţumiţi decât sătenii.
În privinţa proiectelor de viaţă pe termen scurt, rezultatele studiului arată că, în toamna anului 2007, 20% dintre români aveau în plan ca, în următorii doi-trei ani, să construiască sau să cumpere o casă. Pentru 14% dintre români, principala aspiraţie este să aibă o firmă proprie, iar pentru 12% - să plece la lucru în străinătate.
În ceea ce priveşte sărăcia, aceasta a înregistrat o descreştere accentuată, după anul 2000, pe fondul creşterii economice. De la „recordul” de opt milioane de persoane aflate în sărăcie absolută, în 2000, România a reuşit să ajungă la aproximativ trei milioane, în 2006.
Barometrul a fost realizat în perioada 10 - 22 octombrie 2007, pe un eşantion de 2000 de persoane, cu o eroare de reprezentativitate de +/- 2,2%.