Creşterea salariului minim în 2008 va avea un efect "în cascadă" de majorare a remuneraţiilor, a declarat, miercuri, Ruxandra Stoian, director în firma de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC).
"În ceea ce priveşte salariul de bază este necesară urmărirea mişcărilor pieţei pe fondul tendinţelor de creştere a nivelului actual. Nu vor exista zone în care salariile vor exploda şi zone în care vor rămâne în urmă. Semnalul este dat de creşterea salariului minim, care va avea un efect în cascadă pentru majorarea celorlalte salari, nu neapărat cu acelaşi procent. Va fi o presiune. Trebuie să ne gândim nu cum s-o contracarăm, ci cum s-o controlăm, respectiv prin salariul variabil, care va creşte ca pondere în pachetul salarial", a afirmat Stoian la Conferinţa anuală pe teme fiscale şi juridice, organizată de PwC şi firma de avocatură David şi Baias.
Ea a precizat că salariul fix are o pondere de 70% în structura pachetului salarial, componentei variable îi revine 20%, iar 10% reprezintă beneficiile.
Salariul variabil include bonusuri şi alte sume care nu sunt garantate prin contractul de muncă şi va fi bazat pe indicatori financiari, dar nu numai, a spus Stoian. Astfel, bonusurile de performanţă vor fi bazate pe aspecte multidimensionale, financiare, operaţionale, urmând să ia în considerare şi satisfacţia clienţilor şi a angajaţilor.
Stoian a explicat că în anii '90, pachetul salarial includea salariul de bază şi sporuri, era negociat în dolari, partea variabilă era discreţionară, iar beneficiile erau inexistente. Începând cu anul 2000, salariul de bază include şi anumite sporuri, negocierea se face în euro, la nivel net, iar partea variabilă are o tendinţă de creştere în structura pachetului salarial. În acest an, salariul a fost negociat în lei la nivel brut, schimbarea fiind determinată de trecerea la cota unică de impozitare.
Stoian a mai spus că ponderea beneficiilor în total, de circa 10%, este mai mică decât în realitate şi include ceea ce se oferă tuturor salariaţilor (tichete de masă, asigurări medicale). Ea a dat ca exemplu maşina de serviciu, considerată "un instrument de lucru", nefiind inclusă în această categorie, deşi poate fi considerată ca un beneficiu.
Guvernul a propus sindicatelor şi patronatelor o majorare a salariului minim pe economie, în 2008, la 500 de lei.