Privatizarea societăţilor la preţul simbolic de un euro sau transferul gratuit al unor companii către un investitor strategic cu obligarea asumării unor investiţii, metode prin care se acordă ajutoare de stat, vor fi eliminate din legislaţie, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse din AVAS.
"Vom propune Guvernului să modifice legislaţia în domeniul privatizării, întrucât sunt neconcordanţe cu normele europene", au spus sursele citate.
Printre modificările propuse se vor regăsi abrogarea metodei de valorificarea a firmelor deţinute de stat la un preţ simbolic şi a transferării cu titlu gratuit sau vânzarea acţiunilor cu caracter social.
"Vom propune noi variante, precum celor specifice vânzării acţiunilor pe piaţa de capital, privatizarea prin licitaţie cu strigare sau negociere", au menţionat sursele.
Propunerea de modificarea a legislaţiei va fi prezentată Guvernului, în perioada imediat următoare, sub forma unui proiect de ordonanţă de urgenţă.
"După ce se va aproba ordonanţa de urgenţă trebuie să elaborăm normele metodologice. Sunt anumite companii vitale pentru unele sectoare, precum Oltchim, Salrom sau unii producători de energie, care nu vor putea fi privatizate prin licitaţie de strigare. Vom prezenta Comisiei Europene (CE) domeniile respective şi vom solicita să ne aprobe să privatizăm astfel de societăţi prin negociere", au menţionat sursele.
Comisia Europeană a deschis în urmă cu două luni trei investigaţii cu privire la acordarea unor ajutoare de stat la privatizarea companiilor Tractorul Braşov, Mittal Steel Roman, fosta Petrotub şi Automobile Craiova.
La finele lunii octombrie, vicepreşedintele AVAS Laszlo Gyerko a declarat pentru MEDIAFAX că instuţia are în vedere mai multe soluţii prin care privatizarea companiilor se va putea realiza fără să mai apară investigaţii din partea CE.
Una din variantele prezentate de Gyerko viza continuarea valorificării companiilor prin licitaţie publică cu strigare, fără să mai fie impuse anumite condiţii cumpărătorului precum păstrarea obiectului de activitate pe o perioadă de câţiva ani şi menţinerea unui număr de salariaţi.