Ministerul Agriculturii a modificat un proiect de ordin referitor la licenţele de fabricaţie a produselor alimentare, eliminând obligativitatea obţinerii unei astfel de autorizaţii în cazul birturilor, bodegilor sau a cabareturilor.
În proiectul iniţial, prezentat de MEDIAFAX săptămâna trecută, era prevăzut că restaurantele, pizzeriile, fast-food-urile, dar şi cabareturile, bodegile, birturile, cantinele-restaurant sau gogoşeriile trebuie să obţină o licenţă de fabricaţie a produselor alimentare, de la Ministerul Agriculturii, dacă produsele pe care le fac sunt distribuite spre vânzare în magazine.
"Dacă o cofetărie are laborator propriu, iar prăjiturile sunt servite în local, nu este nevoie de licenţă de la Ministerul Agriculturii, fiind vorba de vânzare directă. Dacă produsele sunt însă distribuite spre vânzare în magazine, este nevoie de licenţă", explica, după publicarea primului proiect, Tudorel Baltă, director în Ministerul Agriculturii.
În noua variantă a proiectului această obligativitate a fost eliminată.
"Este permisă producerea categoriilor de produse alimentare care se realizează în unităţi de alimentaţie publica tip: restaurant, braserie, pizzerie, berărie, bar, snack-bar, fast-food, bufet, bodegă, birt, rotiserie, pub, bistro, cabaret, în unităţi tip cofetărie, patiserie-plăcintărie, simigerie-covrigărie-gogoşerie, carmangerie-măcelarie, ceainărie, restaurante cu caracter social (cantine–restaurant), cantine şcolare, studenţeşti, muncitoreşti, militare, spitaliceşti, la dozator (îngheţată, sucuri, etc.) şi la grătar (mici, cârnăciori, etc.), fără licenţă de fabricaţie, aceste activităţi fiind considerate activităţi comerciale conform Codului CAEN, aprobat prin Hotărârea Guvernului 656/1997, cu modificările şi completările ulterioare", se spune în noul proiect de ordin.
Licenţele de fabricaţie sunt acordate producătorilor de alimente de direcţiile agricole, la momentul deschiderii unităţii de producţie.
Pentru eliberarea acestei autorizaţii producătorul depune o însoţită de o serie de documente, cum ar fi actul de înfiinţare a firmei (autorizaţia în cazul persoanelor fizice), specificaţia tehnică a produsului (condiţiile de calitate şi data durabilităţii minimale) şi schiţa-plan a unităţii ( include o enumerare a spaţiilor de producţie şi depozitare, a instalaţiilor şi utilajelor, dar şi capacitatea de producţie).
Totdată, producătorul va furniza fişa de date privind calificarea personalului.