Preşedintele Traian Băsescu susţine introducerea în sistemul de educaţie primar, gimnazial şi liceal a principiului "potrivit căruia finanţarea trebuie să urmeze elevul".
Şeful statului a participat, miercuri, la o dezbatere pe tema educaţiei şi cercetării organizată la Parlament.
El s-a referit în discursul său la necesitate introducerii unui sistem concurenţial la nivelul sistemului de educaţie.
"Propun introducerea principiului potrivit căruia finanţarea trebuie să urmeze elevul. La nivel primar, gimnazial şi liceal, şcolile cu rezultate bune vor fi mai căutate, iar în cazul celorlalte şcoli, toţi participanţii la actul de învăţare vor depune eforturi pentru îmbunătăţirea performanţelor", a spus Băsescu.
El s-a referit şi la învăţământul superior, în legătură cu care a propus principiul "finanţării multianuale pe cicluri de studii şi bazat pe proiecte". El a făcut aceste recomandări plecând de la concluziile raportului elaborat de Comisia prezidenţială pentru educaţie.
Băsescu a mai spus că este necesară adoptarea unui statut al elevului şi studentului, pe lângă cel al cadrului didactic. Şeful statului a mai spus că trebuie adoptată o cartă a drepturilor elevului şi studentului.
Preşedintele s-a referit şi la reconfigurarea ciclurilor de studii. În acest context, a spus că "educaţia şcolară obligatorie va fi de 10 ani, iar statul va garanta accesul neîngrădit la educaţie gratuită timp de 13 ani", astfel încât fiecare elev şi student să-şi atingă maximul de potenţial.
Băsescu a reluat de asemenea ideea că elevii aparţinând minorităţilor naţionale au parte de un mod greşti de predare a limbii române.
El a făcut aceste declaraţii în faţa parlamentarilor şi cadrelor universitare prezente la dezbatere, precizând că aceştia au rolul de a dezbate propunerile pe care le-a făcut şi eventual de a le transpune în mod coerent în lege.