O iniţiativă legislativă care prevede înfiinţarea Poliţiei Animalelor şi menţionează sancţiunile pentru cei care săvârşesc cruzimi faţă de animale a fost adoptată tacit, luni, de Senat, după ce senatorii nu putut să se exprime prin vot în privinţa acestui act normativ până în data de 3 decembrie.
Propunerea legislativă îi are ca iniţiatori, printre alţii, pe preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, liderul senatorilor PRM, Gheorghe Funar, preşedintele Comisiei juridice, Peter Eckstein Kovacs (UDMR), şi Vasile Puşcaş (PSD).
Potrivit proiectului de lege, Poliţia Animalelor va avea atribuţii de verificare şi control privind bunăstarea şi protecţia animalelor şi prevenirea cruzimilor faţă de acestea.
Constituie cruzime faţă de animale, în sensul iniţiativei legislative adoptate tacit de Senat, orice acţiune efectuată în mod direct sau indirect, cu ştiinţă sau fără, previzibilă sau imprevizibilă, care poate să aibă drept urmare suferinţa fizică sau psihică a unui animal, vătămarea gravă a organismului ce ar putea cauza moartea sa sau punerea în pericol a vieţii animalului, indiferent dacă acesta aparţine sau nu făptaşului, trăieşte liber în natură sau este captiv.
Textul de lege stabileşte că torturarea, mutilarea, sufocarea, uciderea unui animal şi organizarea luptelor de animale constituie infracţiunea de cruzime faţă de animale.
În funcţie de gravitatea lor, faptele de cruzime faţă de animale se pedepsesc, potrivit acestui proiect de lege, cu amenzi contravenţionale cuprinse între 300 şi 10.000 RON, iar pedepsele merg, în funcţie de gravitatea faptei, până la închisoare de la 5 la 10 ani.
Comisia pentru agricultură, sesizată în fond cu acest proiect de lege, propusese respingerea iniţiativei legislative, argumentând că în dezbaterea comisiei se află mai multe iniţiative legislative care au acelaşi obiect.
După ce, anterior, senatorii începuseră dezbaterea iniţiativei legislave după încheierea programului de lucru destinat adoptării legilor, preşedintele de şedinţă, senatorul PNL Norica Nicolai, a anunţat suspendarea şedinţei la solicitarea senatorului Ghoerghe Funar, care a invocat faptul că nu se respectă programul de lucru adoptat de Senat. "Nu v-a permis nimeni, doamnă preşedintă, să nu respectaţi votul Senatului cu privire la ordinea de zi", a spus Funar, care a adăugat că nu acceptă "modul acesta de discutare în mare viteză" a unei iniţiative legislative la care este coautor.
La încheierea şedinţei, preşedintele de şedinţă, Norica Nicolai, a explicat că prevederile mai multor iniţiative legislative, printre care şi cea care a fost adoptată tacit de Senat, care au acelaşi obiect vor face obiectul unei "singure legi" care va intra în dezbaterea Senatului în această săptămână.
Ea a precizat că proiectul legislativ care a fost adoptat tacit de Senat va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională.