Primele plăţi din fonduri europene pentru fermierii români ar putea începe în ianuarie-februarie 2008 şi vor dura aproximativ trei luni, după finalizarea activităţii de control în teren a parcelelor, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă la Cluj, ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş.
"Cu un grad destul de mare de certitudine vor fi, probabil, în ianuarie sau începutul lui februarie şi se vor derula pe o perioadă mai lungă. Încercăm să începem imediat după ce am terminat activitatea de control administrativ şi se poate calcula suprafaţa eligibilă clară”, a afirmat ministrul, citat de corespondentul MEDIAFAX.
El a estimat că plăţile ar putea dura două sau trei luni, totul depinzând de modul în care APIA îşi va organiza activitatea.
"În paralel vor trebui să pregătească şi noua campanie de primire a cererilor şi va depinde cum îşi vor organiza activitatea. Vrem să începem campania de primire a cererilor de subvenţii din timp, să informăm lumea ca să evităm înghesuiala de ultim moment”, a arătat ministrul.
Potrivit acestuia, în 15 decembrie ar trebui să fie terminate verificările, dar cum există acel eşantion suplimentar, controlul pe teren depinde şi de timp. „Noi ne planificăm activitatea pornind de la un număr de echipe care controlează pe teren, dar dacă sunt zone pe care nu se poate ieşi la control din cauza timpului, sigur că sunt întârzieri”, a explicat Cioloş.
El a precizat că activitatea de control în teren va continua, deoarece pe lângă eşantionul de 6% din numărul total de ferme care au depus cereri, din cauza erorilor în identificarea parcelelor de către fermieri a trebuit să crească eşantionul de control. „Este o recomandare a Comisiei Europene pe care noi o respectăm”, a spus ministrul Agriculturii.
Dacian Cioloş s-a declarat nemulţumit de activitatea desfăşurată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) şi a cerut reorganizarea instituţiei.
„Nu sunt mulţumit de modul cum funcţionează APIA acum, însă nu pot spune că dau vina pe o persoană sau pe un grup de persoane. Este un mod de organizare. Este primul an în care am aplicat un mecanism pe care nu l-am cunoscut şi, cu siguranţă, după acest prim an vor trage concluziile de rigoare şi vom adapta activitatea APIA pentru mai multă eficienţă anul viitor”, a subliniat Dacian Cioloş.
Potrivit acestuia, o problemă care va trebui rezolvată în cursul anului viitor este găsirea unei formule prin care se va evita deplasarea oamenilor la centrele locale APIA. "Va trebui să găsim soluţii la nivel local, în comune, la anumite regiuni, pentru că problemele apar unde sunt foarte mulţi beneficiari, cu suprafeţe mici, din zonele de deal şi munte”, a mai spus Cioloş.
El a anunţat că, imediat după finalizarea controlului în teren, a cerut directorului general al APIA un proiect de reorganizare a agenţiei, care să aibă în vedere o adaptare a repartizării resurselor umane şi a logisticii de la un judeţ la altul, în funcţie de volumul de muncă constatat.
"Trebuie să se adapteze procedura de lucru a agenţiei pentru a permite sucursalelor judeţene să vină în întâmpinarea beneficiarilor acolo unde este cazul şi să evite deplasările masive la centrele locale”, a menţionat ministrul Agriculturii.
Dacian Cioloş a participat, marţi, la Cluj-Napoca, la o întâlnire regională cu directorii direcţiilor agricole din Transilvania.