Firmele din domenii precum panificaţia, dulciurile, apa minerală şi băuturile răcoritoare ar putea să primească finanţări prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) doar dacă sunt întreprinderi mici şi mijlocii (IMM).
"Regulamentul în baza căruia accesăm fondurile pentru dezvoltare rurală ne permite să finanţăm numai domeniile cuprinse în Anexa 1 a Tratatului, care nu include anumite domenii precum panificaţia, dulciurile, produsele zaharoase, apa minerală, băuturile răcoritoare sau tot ceea ce vizează producerea de biocombustibili sau de energie regenerabilă din deşeuri rezultate în urma procesării", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Viviana Vasile, director pe probleme de dezvoltare rurală în Ministerul Agriculturii.
Astfel, firmele din aceste domenii ar putea primi finanţare printr-o chemă de ajutor de stat, cuprinsă tot în PNDR.
"Am întâmpinat destul de multe probleme cu schema pe care am vrut să mergem. Iniţial, am vrut o schemă regională, însă nu au fost de acord cei de la Bruxelles. Acum mergem pe o schemă de IMM şi din discuţiile de până acum avem asigurări că această schemă nu ne va mai crea probleme", a spus Vasile.
În cazul în care Comisia va fi de acord cu această schemă de ajutor, firmele care vor putea beneficia de proiecte finanţate prin PNDR trebuie să fie neapărat IMM-uri, dacă au activităţi în domenii precum panificaţia, dulciurile, apa minerală şi băuturile răcoritoare.
Pentru firmele din alte domenii, cum ar fi procesarea cărnii sau a laptelui, nu va exista această restricţie, companiile mari putând de asemenea să acceseze fonduri prin PNDR.
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală este instrumentul financiar prin care România va accesa fonduri de peste opt miliarde euro, până în 2013, în domeniul dezvoltării rurale. Documentul a fost transmis spre avizare la CE la sfârşitul lunii iunie, iar un set de comentarii şi observaţii tehnice a fost transmis autorităţilor române în luna septembrie. Ministerul Agriculturii va transmite forma revizuită a programului la 12 decembrie.