Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a reziliat, până în prezent, aproximativ 300 de contracte de finanţare a unor proiecte SAPARD, în valoare de peste 30 de milioane euro, cele mai multe fiind în domeniul agroturismului, potrivit datelor prezentate luni de instituţie.
"În medie, reziliam cam trei contracte pe săptămână în domeniul agroturismului. Principalele cauze sunt probleme pe care le-au avut cu constructorii. Existau contracte din 2005 care nu au mişcat nimic. De asemenea, lipsa de management al proiectelor sau modificările tehnice foarte mari faţă de proiectul iniţial au fost alte motive de reziliere", a declarat, într-o conferinţă de presă, Ecaterina Roşu, director general adjunct al APDRP.
Ea a adăugat că unii dintre proprietarii pensiunilor au recurs la "subterfugii" pentru a realiza un număr mai mare de camere decât cel impus de Agenţie.
"Noi le-am impus un număr de camere, ei vin cu subterfugii şi spun că e vorba de anexe, dar este clar că nu este vorba de anexe", a spus Roşu.
Instituţia a reziliat şi contracte după ce proiectele au fost finalizate, ceea ce înseamnă că beneficiarul a trebuit să retruneze fondurile primite.
APDRP derulează controale, după finalizarea proiectelor, iar dacă sunt găsite nereguli, beneficiarul are la dispoziţie un termen limită pentru remediere. Dacă nu respectă termenul, contractul este reziliat.
Potrivit directorului general al Agenţiei, Laszlo Klatik, în 90% din cazuri nu sunt depistate nereguli.
APDRP a anunţat că a alocat integral fondurile SAPARD care trebuiau cheltuite în acest an, reprezentând Alocările Financiare Anuale (AFA) aferente anilor 2003 şi 2004. Astfel, de la începutul programnului SAPARD, în 2000, şi până în prezent, Agenţia a făcut plăţi de peste un miliard euro.
În continuare, până la finele lui 2008, Agenţia trebuie să aloce fondurile din AFA 2005 şi 2006, în valoare de 474 milioane de euro.
Totodată, până la finele lui 2008 instituţia trebuie să finalizeze şi plăţile din cadrul "SAPARD-ului românesc", un program care presupune finanţarea cu fonduri de la buget a investiţiilor care nu au mai putut fi susţinute prin fonduri SAPARD. Agenţia a făcut plăţi de circa 50 de milioane pentru proiecte din "SAPARD-ul românesc", iar până la finele lui 2008 trebuie să aloce şi restul de circa 250 de milioane euro.
"Şi în anul 2008 vom putea să ne atingem obiectivul de absorbţie de 100% a fondurilor SAPARD", a afirmat Klarik.
Fondurile nerambursabile alocate proiectelor declarate eligibile şi contractate prin Programul SAPARD sunt acordate prin şase alocări financiare anuale, pentru fiecare an în perioada 2000 - 2006. Prin programul SAPARD au fost aprobate şi contractate 4.713 proiecte, în valoare totală de 1,49 miliarde de euro.
APDRP va gestiona şi fondurile care vor fi alocate prin PNDR, după ce va obţine acreditarea finală. Oficialii Ministerului Agriculturii spun că nu există "probleme majore", iar Agenţia va fi acreditată în urma raportului de audit care trebuie prezentat până la 15 decembrie.