Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a fost eliberat, duminică dimineaţă, din închisoare după aproximativ zece ani de detenţie, el afirmând că a făcut puşcărie pentru că şi-a făcut datoria de lider de sindicat.
"Am făcut zece ani de puşcărie pentru că mi-am făcut datoria de lider de sindicat. Într-o ţară europeană este aproape incredibil că în puşcărie încă mai sunt lideri de sindicat care fac puşcărie nevinovaţi, doar pentru că şi-au făcut datoria", a afirmat la ieşirea din închisoare fostul lider al minerilor.
El a afirmat că "spiritul Cozma" nu poate fi "legat" şi că nu s-a pierdut, apreciind totodată că România a devenit cea mai coruptă ţară din Europa.
"Am avut curajul să înfrunt politicienii corupţi din această ţară şi să lupt pentru drepturile celor mulţi care muncesc cinstit în această ţară. S-ar părea că aceşti politicieni corupţi au reuşit în această perioadă de zece ani - o performanţă aş putea spune tristă pentru România - să devină cea mai coruptă ţară din Europa. Şi credeţi-mă, vin din puşcărie. Nu ştiu niciun politician corup în puşcărie", a spus Miron Cozma.
El i-a întrebat, retoric, pe jurnalişti dacă au văzut vreun politician corupt în închisoare.
Întrebat ce anume ar îndrepta din acţiunile sale trecute, dacă ar da timpul înapoi, Cozma a evitat să răspundă, spunând doar: "Vom mai discuta".
Chestionat în legătură cu ce va face de acum încolo, Cozma a afirmat că se simte "un om puternic", parafrazându-l pe Nietzche şi spunând: "Ce nu te omoară, te face mai puternic".
"Dacă cred că m-au învins se înşeală şi cum am mai spus: spiritul lui Miron Cozma nu poate fi legat, spiritul lui Miron Cozma este spiritul poporului român adevărat, care munceşte, care ştie să lupte pentru o cauză dreaptă şi, dacă politicienii aceştia corupţi cred că îl pot înfrânge, se înşeală", a susţinut fostul lider al minerilor din alea Jiului.
Cozma a afirmat că "deocamdată, se pregăteşte şi el să se liniştească, să se întâlnească cu copiii, familia" şi apoi va vedea.
După declaraţia făcută presei, Cozma şi-a îmbrăţişat avocatul Adrian Roşeţi, apoi s-au urcat amândoi într-un autoturism Peugeot, unde au schimbat câteva vorbe, iar fostul deţinut a semnat nişte acte. Apoi, avocatul Roşeţi a coborât, după care maşina în care se afla Cozma a plecat către Timişoara.
Miron Cozma are interdicţie cinci ani de a intra în Bucureşti şi Petroşani, el comentând această măsură complementară dispusă de instanţa supremă în februarie 1999, când l-a condamnat la 18 ani de detenţie pentru mineriada din septembrie 1991, soldată cu căderea Guvernului Petre Roman.
Cozma a afirmat că există o decizie a Curţii Europene de la Strasbourg privind încălcarea dreptului la circulaţie, astfel că intenţionează să conteste măsura impusă de instanţa supremă.
"Poate aş înţelege interdicţia cu Petroşaniul. Dar de ce Bucureşti? Le e frică de mine ?", a susţinut Miron Cozma.
Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a executat zece ani din cei 18 la câţi a fost condamnat, o parte din pedeapsă fiindu-i parţial graţiată în decembrie 2004, printr-un demers al fostului preşedinte Ion Iliescu.