Noul Cod de procedură penală (Cpp), propus de Ministerul Justiţiei, instuituie proceduri simplificate de judecată, printre care emiterea ordinului penal de către judecător prin care se aplică pedeapsa amenzii în cazul infracţiunilor mici.
Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a declarat că, pornind de la scopul soluţionării cu celeritate a cauzelor penale şi urmând exemplul majorităţii sistemelor europene de drept, inclusiv al celor adoptate în ultimii ani de către ţările estice, s-au instituit, prin proiectul noului Cpp, proceduri simplificate de judecată.
Astfel, în cazul infracţiunilor de o gravitate redusă, care pot fi pedepsite cu amendă, Cpp reglementează procedura de tipul "ordinului penal", urmându-se modelul german.
Ordinul penal este acea procedură, exclusiv scrisă, care presupune acordul prealabil al inculpatului, exprimat în prezenţa avocatului.
Judecătorul apreciază pe baza probelor - prezentate de procuror şi necontestat de acuzat - dacă există o bază faptică pentru condamnare şi dacă sunt satisfăcute cerinţele echităţii procedurii, magistratul pronunţând apoi un ordin penal prin care se aplică numai pedeapsa amenzii, într-un cuantum care nu îl poate depăşi pe cel propus de procuror.
Ordinul penal se comunică inculpatului, care are posibilitatea de as-l contesta, iar introducerea contestaţiei echivalează cu cererea acuzatului de a fin judecat după procedura obişnuită.