Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, vineri, Legea care completează articolul 195 din Codul penal, referitor la violarea secretului corespondenţei.
Legea promulgată de Băsescu prevede că după alineatul 2 al articolului 195 din Codul Penal se introduce un alineat nou, conform căruia, dacă faptele prevăzute la alineatul 1 şi 2 au fost săvârşite de un funcţionar care are obligaţia legală de a respecta secretul profesional şi confidenţialitatea informaţiilor la care are acces, pedeapsa este închisoarea de la doi la cinci ani şi interzicerea unor drepturi.
Alineatul 1 al articolului 195 din Codul penal prevede că deschiderea unei corespondenţe adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicări efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanţă, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani.
Conform alineatului 2, cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează sustragerea, distrugerea sau reţinerea unei corespondenţe, precum şi divulgarea conţinutului unei corespondenţe, chiar atunci când a fost trimisă deschisă sau a fost deschisă din greşeală, ori divulgarea conţinutului unei convorbiri sau comunicări interceptate, chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunoştinţă de acesta din greşeală sau din întâmplare.
O modificare controversată a articolului 195 din Codul Penal este cuprinsă şi în Legea de aprobare a OUG 60/2006 de modificare a Codului de procedură penală şi a altor legi, care a fost trimisă de şeful statului la Parlament, pentru reexaminare.
Conform acestei modificări, la alineatul 2 se introduce sintagma "sau înregistrate audio ori video, fără drept", iar după alineatul 2 al articolului 195 se introduce un alineat nou, potrivit căruia "dacă faptele prevăzute la alineatele 1 şi 2 au fost săvârşite de către o persoană în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu depăşirea limitelor acestora, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi". Reglementarea a fost motivată de respectarea dreptului la viaţă privată.