Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) cere anularea examenului de numire în funcţii de conducere pentru magistraţi şi precizează că a semnalat mai multe probleme legate de organizarea acestui concurs.
UNJR contestă modalitatea de organizare şi desfăşurare a concursului şi cere reluarea acestuia, se arată într-un comunicat al Uniunii remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.
Totodată, UNJR susţine că, într-un memoriu adresat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în 14 noiembrie, a atras atenţia asupra faptului că patru membri ai comisiei sunt în conflict de interese, deoarece fie au fost sau sunt conducători de instanţe, fie provin de la instanţe unde erau înscrişi candidaţi pentru ocuparea posturilor de conducere la instanţele din raza Curţilor de Apel în cauza (Bucureşti, Craiova şi Cluj).
În opinia UNJR, aceştiar ar fi trebuit să fie înlocuiţi, pentru a nu exista suspiciuni în legătură cu imparţialitatea.
O altă problemă invocată de Uniune este legată de faptul că deşi legea prevede că doi judecători din comisie trebuie să fie de la Curţile de Apel, unul din membri era de la un tribunal.
Pe de altă parte, UNJR contestă lipsa de transparenţă a concursului, în condiţiile în care hotărârea prin care plenul CSM a aprobat componenţa comisiilor de concurs nu a fost redactată şi publicată.
Joi după-amiaza, procurorul Sterian Guli, cel care a câştigat postul de conducere la Parchetul Tribunalului Capitalei, a fost citat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în baza unui mandat de aducere, pe care se făcea menţiunea că magistratul are calitate de învinuit.
"Procurorii desfăşoară o anchetă penală care vizează aspecte legate de posibila fraudare a examenului pentru ocuparea unor funcţii de conducere în cadrul parchetelor, fiind puse sub învinuire mai multe persoane din magistratură. În momentul în care condiţiile anchetei vor permite, vom anunţa public, printr-un comunicat de presă, numele persoanelor şi infracţiunile pentru care sunt cercetate", a informat DNA.
Sterian Guli, alături de alte persoane, a fost citat de procurorii anticorupţie în urma unor suspiciuni cu privire la oferire de mită pentru obţinerea subiectelor de examen înainte de susţinerea acestora, potrivit unor surse judicare.
Cei trei ar fi beneficiat de complicitatea unor membri ai Comisiei de examinare, dar şi din partea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), mai spun sursele citate.
Audierile continuă, vineri, cu mai mulţi membri ai Comisiei de examinare a candidaţilor la funcţii de conducere de la Parchete, printre aceştia fiind şi Gabriela Ghiţă, preşedintele comisiei.
Tot vineri, directorul INM, Mihai Selegean, şi adjunctul său, Lavinia Lefterache, s-au prezentat în faţa Plenului CSM, pentru a discuta despre ce informaţii pot furniza Consiliului, astfel încât să nu lezeze ancheta procurorilor anticorupţie.
Institutul Naţional al Magistraturii (INM) a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii suspendarea desfăşurării concursului de numire în funcţii de conducere pentru magistraţi şi analizarea acuzaţiilor de fraudare a examenului. Solicitarea INM este făcută în condiţiile începerii urmăririi penale în dosarul 197/P/2007 de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), informează, vineri, Institutul.
Astfel, INM cere CSM îngheţarea sau suspendarea concursului de numire în funcţii de conducere pentru judecători şi procurori, analizarea acuzaţiilor de fraudare a examenului şi anularea acestuia dacă acuzaţiile se dovedesc întemeiate. Totodată, INM solicită suspendarea temporară a organizării oricărui examen până la clarificarea situaţiei de fapt.
Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, vineri, că va solicita Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să soluţioneze cu celeritate dosarul privind eventuala fraudare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de procurori şefi de la Parchete.
Întrebată dacă are date cu privire la o eventuală fraudare a examenului de ocupare a funcţiilor de conducere la instanţe, Kovesi a spus că deocamdată sunt informaţii numai în ceea ce priveşte examenul de organizare pentru funcţiile de conducere la procurori.