Preşedinţii comisiilor de organizare a examenului privind promovarea magistraţilor, respectiv secretarul general al Consiliului Superior al Magistraturii şi adjunctul său, nu au fost informaţi despre nereguli în desfăşurarea concursului, însă lucrările candidaţilor au fost ridicate de anchetatori.
Şase persoane sunt în vizorul procurorilor anticorupţie în ancheta referitoare la fraudarea concursului de numire în funcţii de conducere pentru judecători şi procurori, unul dintre aceştia fiind Sterian Guli, procuror din Urziceni care a candidat pentru funcţia de prim-procuror a Parchetului Tribunalului Bucureşti, informează sursa judiciare.
Institutul Naţional al Magistraturii (INM) a solicitat, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) suspendarea desfăşurării concursului de numire în funcţii de conducere pentru magistraţi şi analizarea acuzaţiilor de fraudare a examenului.
Solicitarea INM este făcută în condiţiile începerii urmăririi penale în dosarul 197/P/2007 de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Astfel, INM a cerut Consiliului îngheţarea sau suspendarea concursului de numire în funcţii de conducere pentru judecători şi procurori, analizarea acuzaţiilor de fraudare a examenului şi anularea acestuia dacă acuzaţiile se dovedesc întemeiate.
Vicepreşedintele CSM, procurorul Dan Chiujdea, a declarat, pentru MEDIAFAX, că INM nu a prezentat, vineri, nicio argumentaţie solicitării de a suspenda/îngheţa concursul, invocând doar o decizie a Consiliului Ştiinţific al Institutului, documentele justificative ale deciziei nefiind anexate cererii.
Mai mult, spune Chiujdea, membrii Conisliului Ştiinţific şi-ar fi dat acordul verbal, potrivit susţinerii conducerii INM.
CSM aşteaptă documentele justificative care să fie anexate cererii INM, pentru a lua o decizie.
Directorul INM, Mihai Selegean, a declarat că la cererea de suspendare a concursului contestat s-a depus procesul-verbal al Consiliului Ştiinţific, însă datele care au stat la baza deciziei acestui for nu sunt publice, astfel că membrii Consiliului nu vor primi informaţiile. "Doar dacă ajută anchetei Direcţiei Naţionale Anticorupţie", a precizat Selegean.
Pe de altă parte, vicepreşedintele Consiliului a arătat că, dacă existau suspiciuni cu privire la fraudarea examenului de promovare a magistraţilor, acestea puteau fi notate în documentele transmise CSM pentru validarea sau invalidarea concursului.
"A existat o situaţie la Prahova, în care s-au invalidat parţial rezultatele concursului, după ce Consiliul a fost sesizat cu privire la anumite nereguli în desfăşurarea examenului", a spus Dan Chiujdea.
Totodată, procurorul Chiujdea a declarat că preşedintele Comisiei de organizare a concursului pentru judecători, Corina Corbu (secretarul general al CSM-n.r.) şi preşedintele Comisiei de organizare a concursului pentru procurori, Alexandru Ionescu (secretarul general adjunct al CSM-n.r.), nu au fost informaţi cu privire la nereguli constatate.
Joi şi vineri, procurorii anticorupţie au audiat mai multe persoane implicate în examenul contestat, fiind învinuite, până în prezent, şase persoane, susţin surse judiciare.