Cele cinci confederaţii sindicale vor decide, marţi, data în care va fi declanşată greva de avertisment şi, ulterior, greva generală, fiind nemulţumite de salariul minim de 500 de lei, oferit de Guvern, şi de faptul că nu au fost consultaţi în privinţa proiectului de modificare a Legii CCM.
Cele cinci confederaţii sindicale sunt nemulţumite de salariul minim oferit de Guvern şi de faptul că Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES) a supus, miercuri, pentru dezbatere publică, un proiect de modificare a Legii nr. 130/1996, republicată, privind contractul colectiv de muncă (CCM), prin care li se interzice bugetarilor să-şi negocieze primele, sporurile şi alte drepturi pe lângă salariul de bază, stabilit prin CCM.
Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, susţine că Ministerul Muncii nu i-a consultat înainte de a pune proiectul în dezbatere publică, pe site, primind în acest sens o solicitare, joi, pentru a participa în ziua următoare la discuţii pe această temă. Hossu a declarat că invitaţia primită de la MMFES a fost refuzată întrucât a ajuns prea târziu.
" Asistăm la un moment istoric şi anume Guvernul a recurs la politica pumnului în gură, modificând legi în funcţie de interes. Guvernul vrea ca bugetarii să nu mai aibă dreptul la niciun fel de negociere, ceea ce contravine legislaţiei naţionale şi europene. Ne vom adresa Organizaţiei Internaţionale a Muncii, şi-n această problemă, cum am făcut-o şi-n alte situaţii", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea.
Proiectul de act normativ, aflat în dezbatere publică până în 9 decembrie, vizează modificarea articolului 12 din Legea 130/1996, astfel încât, prin contractele colective de muncă încheiate pentru personalul din instituţiile şi autorităţile publice, să nu se poată negocia clauze referitoare la drepturile ale căror acordare şi cuantum sunt stabilite prin dispoziţii legale referitoare la salarii de bază, sporuri, indemnizaţii, premii şi alte drepturi de personal.
Potrivit notei de fundamentare care însoţeşte proiectul, aceste prevederi sunt deja cuprinse în Lege, dar, din cauza caracterului de generalitate al acestor dispoziţii, există dificultăţi în interpretare.
"Din aplicarea practică a prevederilor legale menţionate a rezultat caracterul de generalitate al acestor dispoziţii, acest fapt generând dificultăţi de interpretare. Pentru acest considerent se impune clarificarea reglementării menţionate prin precizarea de către legiuitor a drepturilor care nu pot face obiectul negocierii colective concretizate în contracte colective de muncă, ţinând seama că aceste drepturi sunt stabilite prin dispoziţii legale", se mai arată în nota de fundamentare a proiectului.
Contractele colective de muncă ale personalului din instituţiile şi autorităţile publice se pot încheia la nivelul unităţilor, al administraţiei sau serviciilor publice locale, pentru instituţiile din subordinea acestora, şi la nivel departamental, pentru instituţiile subordonate.