Secretarul general al democraţilor, Vasile Blaga, a declarat, vineri, că propune ca până la alegerile locale PD şi PLD să formeze un nou mare partid, cu lider din PD, pentru că democraţii nu vor mai încheia alianţe preelectorale, iar la locale vor desemna candidaţi proprii în toate localităţile.
"Deocamdată, PD are o decizie: că nu va mai încheia alianţe preelectorale, iar acesta este foarte clar. Punctul meu de vedere personal este că, din moment ce e clar că nu putem vorbi despre o alianţă preelectorală, am putea vorbi de un nou partid, un foarte puternic partid de centru-dreapta", a precizat, pentru MEDIAFAX, Vasile Blaga.
Secretarul general al democraţilor a argumentat că PD este cel mai puternic partid din România, iar PLD este formaţiunea care a realizat cea mai mare creştere electorală în ultimul an.
"PD şi PLD ar putea forma un nou mare partid. Aceasta este, însă, o variantă de lucru pe care am lansat-o eu, cred în ea, dar nu am discutat-o nici cu PD-ul, şi cu atât mai puţin cu PLD-ul", a explicat Blaga.
El a arătat că ar dori ca PD şi PLD să pună la punct proiectul politic al realizării noului partid înainte de alegerile locale.
Întrebat dacă liderul acestui nou partid ar putea să provină din rândurile PLD, Blaga a răspuns: "Exclus".
Şeful campaniei electorale a democraţilor a arătat că nu s-a pus problema unei fuziuni prin absorbţie a PLD în PD, dar trebuie exclusă inclusiv varianta unei alianţe formate înaintea alegerilor.
"Nu am pus problema unei fuziuni prin absorbţie, dar, în acelaşi timp, vreau să se înţeleagă foarte clar că nu mai putem vorbi de o alianţă preelectorală, de exemplu cea pentru locale, adică să stabilim că noi nu vom depune candidat în localitatea «X», pentru că veţi depune voi acolo", a precizat Blaga.
El a avertizat: "PD va depune candidaţi pentru postul de primar în toate unităţile administrativ-teritoriale ale României, să ne înţelegem bine. Iar aici vom fi competitori (cu PLD - n.r.), e clar".
Întrebat dacă din acest partid ar putea să facă parte şi ale formaţiuni sau grupări din anumite formaţiuni, Blaga a răspuns: "Eu mă gândesc în acest moment doar la PD şi PLD".
Liderul PD a mai spus că, în actuala configuraţie politică, democraţii nu pot colabora cu un PNL condus de Călin Popescu Tăriceanu. "PNL-ul condus de Tăriceanu şi de acoliţii lui ne-au scos de la guvernare, deci nu există nici cea mai mică posibilitate de a colabora cu ei. Dar, pe termen mediu şi lung, sigur că vom putea colabora cu un PNL condus de altcineva", a explicat Vasile Blaga.
El a completat că, "în ceea ce priveşte PSD, lucrurile arată cam la fel".
Întrebat dacă un eventual premier din PD ar putea colabora, totuşi, cu anumiţi lideri din PSD, Blaga a răspuns: "Sunt situaţii în care electoratul te obligă să coabitezi în anumite formule, iar aici dau exemplul Austriei şi Germaniei, unde sunt două mari partide, şi acolo există coaliţii. Electoratul decide, în cele din urmă, modul în care se coalizează o formulă guvernamentală".
Surse liberal-democrate au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că PLD pregăteşte un document strategic privind colaborarea viitoare cu PD, în contextul rezultatelor alegerilor europarlamentare, liberal-democraţii dorind să le propună democraţilor constituirea unei alianţe tip "uniune de partide" şi participarea pe liste comune la alegerile din 2008.
Preşedintele PLD, Theodor Stolojan, a declarat, miercuri, că strategia privind relaţia viitoare cu PD va fi discutată în şedinţa Delegaţiei Permanente de miercurea viitoare şi a precizat că "această construcţie" nu este oficială, deoarece trebuie discutată mai întâi cu aliaţii democraţi.
Theodor Stolojan a arătat că liberal-democraţii îşi menţin obiectivul politic de unificare a forţelor politice de centru-dreapta, într-o construcţie politică, însă liderul PLD a arătat că aceasta nu este oficială. "Încă nu vi-o putem prezenta (construcţia politică - n.r.), pentru că ea trebuie discutată cu aliatul nostru, Partidul Democrat", a spus Stolojan.
El a menţionat că unificarea forţelor de centru-dreapta are o coordonată esenţială, şi anume "menţinerea identităţii partidelor". "PLD este exponentul liberalismului de dreapta, şi trebuie să rămână în acest fel. Nu se poate dizolva într-un alt partid. Doresc să vă spun că nu discutăm despre fuziune", a precizat preşedintele PLD.