Magistraţii români vor putea comunica, de la 1 decembrie, în mod direct cu autorităţile judiciare din alte state membre, pentru mai multe cereri de asistenţă juridică, informează, miercuri, Ministerul Justiţiei (MJ).
De la 1 decembrie vor intra în vigoare, pe teritoriul României, Convenţia din 29 mai 2000 privind asistenţa judiciară reciprocă în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene şi Protocolul adiţional la aceasta, din 16 octombrie 2001.
Astfel, autorităţile judiciare din România vor putea comunica în mod direct cu cele din alte state membre ale Uniunii Europene referitor la transmiterea cererilor de asistenţă judiciară şi la comunicarea prin poştă, direct către destinatar, a actelor de procedură.
De asemenea, judecătorii şi procurorii vor putea comunica direct cu autorităţile judiciare din alte state membre UE, fără a mai fi necesară intermedierea prin Ministerul Justiţiei sau prin Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Totodată, Convenţia reglementează forme moderne de asistenţă judiciară, precum audierile prin videoconferinţă, anchetele sub acoperire, livrările supravegheate, interceptările de telecomunicaţii. Protocolul adiţional extinde aria de aplicare a Convenţiei la informaţiile privind conturile bancare.