Comisia Europeană a trecut la a doua etapă a procedurii de infringement împotriva României în cazul taxei de primă înmatriculare, autorităţile având la dispoziţie două luni pentru a se conforma solicitărilor Executivului, care va înainta, în caz contrar, o plângere la Curtea Europeană de Justiţie.
Executivul european a argumentat decizia prin faptul că reglementările în vigoare sunt discriminatorii în cazul autoturismelor second-hand importate din alte state ale blocului comunitar, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene (CE).
În luna martie, CE a transmis autorităţilor române o scrisoare de notificare în cadrul procedurii de infringement. În urma unui răspuns "nesatisfăcător" din partea părţii române, Executivul a solicitat oficial modificarea legislaţiei locale în domeniu, se mai precizează în comunicat.
În cazul în care reglementările naţionale nu vor fi modificate în conformitate cu solicitările Comisiei în decurs de două luni, autorităţile europene ar putea decide să înainteze o plângere la Curtea Europeană de Justiţie.
Curtea Europeană de Justiţie a afirmat, în repetate rânduri, că statele UE pot percepe taxe de înmatriculare în cazul autoturismelor second-hand, în condiţiile în care acestea respectă prevederile legislaţiei comunitare. Astfel, un stat european nu poate impune taxe mai mari produselor provenind din alte ţări comunitare decât în cazul celor din producţia proprie.
Legislativul susţine că taxa de înmatriculare plătită la înregistrarea unui autoturism nou face parte din valoarea de piaţă a acestuia, iar statele UE trebuie să ia în considerare deprecierea efectivă a valorii vehiculului la calcularea taxei, în cazul revânzării.