Preşedintele Traian Băsescu va avea, joi, consultări cu partidele politice, doar PD, PLD, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale dând curs invitaţiei şefului statului, în timp ce PNL, PSD, PC şi PRM refuzând să meargă la Cotroceni.
Preşedintele Traian Băsescu a invitat la consultări partidele parlamentare, precum şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, pentru joi, începând cu ora 11.00. Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, invitaţia şefului statului a fost adresată preşedintelui Partidului Democrat, Emil Boc, preşedintelui Partidului Social Democrat, Mircea Geoană, preşedintelui Partidului Naţional Liberal, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintelui Partidului Liberal Democrat, Theodor Stolojan, preşedintelui Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Marko Bela, preşedintelui Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor, preşedintelui Partidului Conservator, Dan Voiculescu şi liderului grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.
"Stimate domnule preşedinte, îmi face plăcere să vă adresez invitaţia de a participa, împreună cu o delegaţie a partidului dumneavoastră, joi, 29 noiembrie 2007, la o rundă de consultări organizate la Palatul Cotroceni. Am decis să organizez aceste consultări mai întâi de toate pentru a identifica, împreună cu partidele politice, modalitatea optimă de instituţionalizare a unui nou mod de scrutin pentru alegerea Parlamentului României. Doresc, de asemenea, să discutăm, aşa cum v-am semnalat deja în scrisoarea trimisă pe 12 noiembrie a.c., despre încheierea unui Pact pentru Educaţie. Cu încredere în capacitatea noastră de a găsi soluţiile pe care cetăţenii României le aşteaptă de la liderii formaţiunilor politice parlamentare, vă rog să primiţi, domnule preşedinte, asigurarea întregii mele preţuiri", se arată în textul invitaţiei trimisă de către preşedintele Băsescu liderilor partidelor parlamentare.
Liderul democrat Emil Boc a anunţat încă înainte ca şeful statului să adreseze invitaţia oficială că, dacă Traian Băsescu iniţiază consultări pe tema votului uninominal, PD "evident" că va participa. De altfel, PD a depus marţi la Senat un proiect de lege privind introducerea votului uninominal majoritar în două tururi, sistemul susţinut de preşedintele Băsescu.
Invitat pentru prima oară la consultări cu şeful statului, PLD a anunţat că se va prezenta la Cotroceni cu o delegaţie formată din opt lideri ai partidului.
Şi UDMR va da curs invitaţiei, însă doar din politeţe, iar liderul Uniunii Marko Bela nu va participa la întâlnire. Delegaţia maghiară va fi formată din preşedintele executiv al formaţiunii, Kelemen Hunor, şi din şefii celor două grupuri UDMR din Parlament. "Vom răspunde la invitaţie pentru că suntem politicoşi dar ne vom spune părerea în legătură cu sistemul de vot", a declarat Marko Bela referindu-se la invitaţia lansată de preşedintele Traian Băsescu.Marko a apreciat însă că preşedintele forţează nota în privinţa votului uninominal. "Eu văd că domnul preşedinte forţează acest sistem de vot. În politică nu poţi reacţiona astfel. În politică trebuie să accepţi că nu eşti singur şi că au şi alţii o anumită opinie", a spus Marko Bela, care a apreciat că preşedintele "forţează nota" prin votul uninominal şi nu a înţeles rezultatul acestui referendum şi faptul că poporul are alte priorităţi.
PSD, PNL, PRM şi PC au anunţat că nu vor participa la consultările de la Cotroceni.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că, atâta vreme cât Palatul Cotroceni este "sediul de campanie al PD şi PLD", acolo nu se pot găsi formule consensuale. Geoană a motivat refuzul PSD de a participa la consultări prin faptul că, în mod "ipocrit şi nefiresc", şeful statului nu a amintit deloc în campania pentru referendum că a supus voinţei electoratului un proiect de lege promovat de social-democraţi. În plus, PSD nu este dispus să participe alături de PD la o asemenea consultare, Geoană acuzându-i pe democraţi de "ipocrizie", întrucât aceştia au anunţat că vor depune la Parlament un proiect de lege pe votul uninominal similar celui avansat de PSD, deşi în Comisia de cod electoral au votat împotriva variantei social-democraţilor.
PNL consideră consultările iniţiate de şeful statului "absolut inutile", aşa că a decis să nu participe. "Am decis prin vot că nu participăm la consultările de la Cotroceni, le considerăm absolut inutile", a declarat vicepreşedintele Mihai Voicu. "Am decis că, la invitaţia preşedintelui de a merge la consultări la Cotroceni, PNL nu va răspunde pentru că Traian Băsescu şi-a pierdut calitatea de moderator între forţele politice", a declarat şi vicepreşedintele Crin Antonescu. El a mai spus că PNL nu dă curs unei asemenea invitaţii pentru că preşedintele invită partidele pentru a discuta asupra formei în care se poate instituţionaliza votul uninominal în România, în condiţiile în care PNL a şi făcut acest lucru - o lege pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament şi pe care preşedintele Băsescu a contestat-o la Curtea Constituţională. Curtea va lua în discuţie, în 5 decembrie, sesizarea formulată de şeful statului.
Preşedinte PRM, Corneliu Vadim Tudor, a anunţat că nu va da curs invitaţiei unui "preşedinte ilegitim, impostor şi mafiot".
Liderul PC, Dan Voiculescu, i-a scris preşedintelui Traian Băsescu pentru a-l informa că PC nu va răspunde invitaţiei sale pentru consultări pe tema votului uninominal. "Considerăm că, prin implicarea dumneavoastră în campania electorală a Partidului Democrat şi a Partidului Liberal Democrat, aţi irosit echidistanţa pe care Constituţia o impune preşedintelui ţării, în acest context, discuţiile de la Cotroceni ar avea loc în absenţa cadrului de moderare solicitat de legea fundamentală pentru astfel de momente", apreciază Dan Voiculescu în scrisoarea trimisă şefului statului. Voiculescu îi aminteşte preşedintelui Băsescu faptul că, prin votul acordat în Parlament, PC a arătat că susţine proiectul votului uninominal asumat de Guvern.
Prezenţa la urne potrivit rezultatelor finale a fost, la referendumul convocat de preşedintele Băsescu pe tema votului uninomminal majoritar în două tururi, de 26,51%, din care 81,36% au votat "DA", 16,17% au votat "NU", iar 2,46% din voturi au fost nule, conform anuţului făcut de BEC. Pentru validarea referendumului era necesară o prezenţă la urne de cel puţin 50% plus unu din numărul cetăţenilor români cu drept de vot.