Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) va acorda un împrumut în valoare de 47,7 milioane de euro pentru România, în cadrul proiectului pentru completarea sprijinului Uniunii Europene pentru restructurarea agriculturii.
Împrumutul BIRD, membră a Băncii Mondiale, a fost aprobat, miercuri, de către Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale.
Costurile totale ale proiectului au fost estimate la 51,40 milioane de euro, se arată într-un comunicat al Băncii Mondiale.
"Obiectivul acestui proiect este de a facilita restructurarea agriculturii de piaţă prin creşterea capacităţii fermierilor, a membrilor familiilor fermiere şi a lucrătorilor fermieri de a-şi gestiona bunurile şi veniturile. În cadrul acestui obiectiv general, proiectul va asista Guvernul României la finalizarea înregistrării titlurilor de proprietate asupra terenurilor din zonele rurale, în vederea îmbunătăţirii securităţii drepturilor de proprietate asupra terenurilor şi a funcţionării pieţelor terenurilor rurale", a declarat, în comunicat, Holger A. Kray, coordonator al echipei băncii pentru acest proiect.
Proiectul va asista Guvernul României la îmbunătăţirea furnizării de servicii care să ajute populaţia din agricultură să îşi gestioneze într-un mod mai viabil veniturile şi bunurile şi, astfel, să contribuie la absorbţia programelor de asistenţă disponibile, atât naţionale cât şi ale Uniunii Europene.
Proiectul are trei componente ce urmează a fi implementate pe parcursul unei perioade de cinci ani.
Astfel, prima componentă se referă la administrarea terenurilor (valoarea fiind de 39,29 milioane de euro). A doua componentă se referă la servicii de consultanţă socio-economică, acordate populaţiei din agricultură (8,63 milioane de euro), iar a treia la politici, strategii şi management (3,48 milioane de euro).
Proiectul a fost conceput pentru a răspunde şi a completa proiectul de strategie post-aderare pentru perioada 2007-2013 al Guvernului, întregul program naţional de cadastru general al României şi planul naţional strategic pentru dezvoltare rurală pentru perioada menţionată, se spune în comunicat.
Activităţile proiectului vizează sporirea capacităţii de absorbţie încă limitată a sectorului agricol a resurselor financiare substanţiale alocate politicilor agricole de Comisia Europeană şi Guvern, se arată în comunicat.
"Proiectul este menit să preia rolul de catalizator pentru creşterea absorbţiei schemelor CAP de finanţare alocate şi, prin urmare, să stabilească precondiţiile pentru suplimentarea fondurilor alocate pentru a facilita restructurarea agriculturii de piaţă şi o dezvoltare rurală eficientă. Proiectul va contribui la o absorbţie sporită de fonduri în cadrul ambilor piloni ai politicii agricole comune şi, deşi indirect, va avea efectul de a accelera utilizarea fondurilor structurale", informează Banca Mondială.