Inspecţia Muncii a elaborat un Plan naţional de acţiune pentru 2007-2012 destinat creşterii securităţii în muncă şi reducerii riscurilor de accidente în intreprinderile mici şi mijlocii, a declarat, marţi, inspectorul general de stat Maria Basuc.
Planul naţional se adresează întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) şi urmăreşte extinderea la nivel naţional a experienţei dobândite de către şase centre pilot care au implementat cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă, în cadrul proiectului Phare "Implementarea legislaţiei armonizate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în întreprinderile mici şi mijlocii".
Cele şase centre pilot sunt în judeţele Timiş, Tulcea, Neamţ, Braşov, Vâlcea şi Argeş şi activează în construcţii, agricultură, industria mobilei, industria textilă - pielărie, industria chimică şi în transport.
Proiectul Phare, în valoare totală de 1,5 milioane de euro, a avut ca obiectiv conştientizarea angajatorilor şi a angajaţilor din IMM-uri cu privire la importanţa implementării legislaţiei din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă ce transpune directivele UE şi s-a derulat în colaborare cu parteneri austrieci.
Şeful proiectului, Johannus Pestal, a precizat că IMM-urile reprezintă 99,7 la sută din totalul întreprinderilor aflate pe piaţă şi este foarte greu ca informaţiile privind legislaţia să fie făcute cunoscute tuturor. Totodată, inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii, Mariana Basuc, a declarat că 56,6 la sută dintre accidentele de muncă se produc în cadrul IMM-urilor.
Pestal a declarat că Austria s-a confruntat cu aceeaşi problemă în 1995, când a intrat în UE, când toate întreprinderile considerau că e imposibil să urmeze noua legislaţie, acesta fiind motivul pentru care s-a ales parteneriatul cu partea austriacă.
"Proiectul s-a desfăşurat într-un parteneriat. Nu am venit să dictăm activităţile care trebuie derulate", a mai spus Johannus Pestal.
Planul naţional de acţiune mai prevede şi elaborarea, în 2009, a legislaţiei secundare, necesară după implementarea directivelor europene, care va avea rolul de a îndruma şi controla întreprinderile în conformitate cu legislaţia de securitate şi sănătate în muncă.
În acest sens, au fost prevăzute mai multe acţiuni, cum ar fi acordarea de facilităţi, elaborarea unui calendar de lucru şi implicarea partenerilor sociali şi a inspectoratelor teritoriale de muncă în procesul pre-legislativ.
Totodată, potrivit Planului naţional, ar trebui să fie instruiţi angajatorii, angajaţii, precum şi inspectorii de la Inspectoratele de Muncă şi ar trebui să fie monitorizată situaţia securităţii şi sănătăţii în muncă la nivelul întreprinderii.