Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 nov 2007 - Anul XII, nr. 282 (3653)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatele ameninţă cu proteste, după ce negocierile pentru salariul minim au eşuat

Luni, 26 Noiembrie 2007 (19:09:10)

Sindicatele ameninţă cu proteste, după ce negocierile de luni cu reprezentanţii Guvernului şi cei ai patronatelor privind salariul minim pe 2008 au eşuat, liderii sindicali nefiind de acord cu oferta Executivului şi cerând garanţii că de la 1 iunie va exista o creştere certă a salariului.

  "Nu acceptăm varianta de 500 de lei (pentru salariul minim - n.r.) fără să avem o creştere certă de la 1 iunie 2008. Productivitatea muncii a crescut din 1990 de 148 de ori, în timp ce salariul de doar 37 de ori", a declarat preşedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, la finalul discuţiilor de luni cu reprezentanţii Guvernului şi cei ai patronatelor.

Potrivit lui Hossu, atât patronatele, cât şi Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES) au primit notificări privind conflictul de interese, astfel că sunt îndeplinite condiţiile pentru declanşarea conflictului de muncă.

Astfel, sindicatele spun că în cinci zile au dreptul să declanşeze greva de avertisment, pentru că sunt îndeplinite condiţiile pentru începerea conflictului de muncă.

Liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, consideră că problemele apărute acum se datorează unor structuri care au legitimitate pe baza unor prevederi legale "strâmbe".

"Din situaţia asta nu putem ieşi decât dacă patronatele şi sindicatele găsesc în termen scurt o soluţie urgentă. După ce trecem de conflict, va trebui să modificăm de urgenţă cadrul legislativ", a declarat Costin.

Dumitru Costin a catalogat negocierile care au avut loc luni la ministerul Muncii drept "un circ ieftin din care nimeni nu a avut de câştigat".

De cealaltă parte, ministrul Muncii, Paul Păcuraru, şi reprezentanţii patronatelor susţin că nu există un conflict de interese cu partea sindicală întrucât nu au fost îndeplinite condiţile prevăzute de legislaţia în materie.

Purtătorul de cuvânt al Confederaţiilor Patronale, Adrian Isvoranu, susţine că în acest moment nu există o situaţie de conflict, pentru că nu s-au epuizat toate procedurile de negociere.

Aceeaşi poziţie o are şi ministrul Muncii, care susţine că deşi nu a existat o conciliere, părţile sunt în continuare în negocieri, iar acestea trebuie să continue.

Ministrul Muncii consideră că diferenţa dintre oferta Guvernului privind salariul minim pentru 2008, care este de 500 de lei, şi cererea sindicatelor - de 540 de lei - nu este atât de mare încât să conducă la un conflict de muncă.

Potrivit lui Păcuraru, conflictul de muncă al sindicatelor trimis la Ministerul Muncii nu a fost înregistrat pentru că nu a a fost depusă toată documentaţia necesară.

"Noi o să participăm în continuare la discuţii. Conflictul nu este înregistrat la minister, clarificarea se poate face doar în instanţă", a adăugat Paul Păcuraru.

El a precizat că potenţialul conflict este între patronate şi sindicate, Guvernul păstrându-şi în continuare oferta de 500 de lei, fundamentările fiind făcute şi bugetul consolidat în acest sens.

Demnitarul a precizat că Ministerul Muncii va face apel la instanţă pentru clarificarea acestei situaţii şi consideră că dacă sindicatele vor declanşa protestele în cinci zile, acestea vor fi în afara legii.

Patronatele şi-au manifestat în continuare disponibilitatea pentru negociere şi au declarat că starea de conflict apare doar atunci când negocierea s-a încheiat.

Isvoranu a precizat că o nouă întâlnire cu partea sindicale ar putea avea loc săptămâna viitoare şi a solicitat ca negocierile să aibă loc pe baze tehnice.

Reprezentanţii sindicatelor au depus, lunea trecută, la Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES) o notificare privind declanşarea conflictului colectiv de muncă la nivel naţional, nefiind de acord cu bugetul de stat pe 2008 şi cu salariul minim propus de Guvern de 500 de lei.

Sindicalişii au solicitat o întâlnire de urgenţă cu premierul Călin Popescu Tăriceanu pentru a discuta pe tema salariul minim şi a bugetului pe 2008 şi au anunţat că din 5 decembrie se vor întâlni cu partidele politice parlamentare pentru a lua în discuţie aceleaşi probleme. Totodată, sindicaliştii intenţionează să picheteze sediul Parlamentului în ziua în care începe discutarea bugetului pe 2008.

În opinia sindicaliştilor, proiectul de buget pentru anul viitor îi va obliga pe salariaţi să suporte o creştere a fiscalităţii individuale, coroborată cu pierderea unor drepturi pentru care au cotizat ani de zile, în timp ce nivelul scăzut de salarizare va încuraja în continuare accentuarea migraţiei forţei de muncă.

Totodată, sindicaliştii au susţinut că menţinerea salariului minim pe economie la valoarea propusă de Guvern va spori numărul persoanelor aflate sub pragul de sărăcie din România şi va determina o creştere şi mai accentuată a migraţiei forţei de muncă. Liderii sindicali precizau că în 2005 Executivul se angaja ca pentru 2008 să stabilească un nivel al salariului minim de 654 de lei.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a apreciat că un salariu minim care să depăşească valoarea propusă de Guvern, de 500 lei pentru anul viitor, ar presupune intrarea economiei "într-o zonă de risc", în care rezultatele pozitive ale creşterii economice din ultimii ani ar fi afectate.

"Şi eu aş dori un salariu mediu de 500 euro în scurt timp, dar creşterea salarială trebuie susţinută financiar, în caz contrar riscăm derapaje", a spus Tăriceanu, într-o conferinţă de presă susţinută la Bacău.

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru a cerut sindicatelor să înţeleagă că salariul minim pe economie nu poate fi mai mare de 500 lei, aceasta fiind limita superioară pe care o suportă realitatea economică din România. El a precizat că deşi exista o înţelegere privind această sumă, sindicaliştii au depus o notificare privind declanşarea conflictului de muncă.

"În urmă cu o săptămână, am purtat negocieri cu patronatele şi sindicatele, convenind asupra unui salariu minim pe economie de 500 de lei. Între timp, reprezentaţii sindicatelor şi-au schimbat atitudinea şi cer declanşarea procedurii conflictului colectiv de muncă", declara, săptămâna trecută, Paul Păcuraru.

Miniastrul a recunoscut că suma de 500 de lei "nu aduce fericirea", însă a atenţionat că un salariu minim de 550 de lei ar avea efecte devastatoare asupra inflaţiei.

"Sindicaliştii trebuie să înţeleagă că oferta de 500 de lei asigură o creştere de 28 la sută a salariului minim faţă de anul 2007, care acoperă inflaţia. Un salariu minim de 550 de lei ar avea efecte devastatoare asupra inflaţiei. Vom reîncepe luni după-amiază o rundă de negocieri cu sindicatele şi cu patronatele. Ne vom păstra oferta de 500 de lei. Patronatele sunt aproape de accepţiunea noastră", declara ministrul Paul Păcuraru într-o conferinţă de presă la Oradea.

Guvernul a propus, în 12 noiembrie, ca salariul minim unic la nivel naţional în 2008 să fie de 500 de lei. Sindicatele au cerut atunci ca dacă evoluţia economică o va permite, să existe o renegociere a salariului minim în 2008.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatele ameninţă cu proteste, după ce negocierile pentru salariul minim au eşuat.
 Vizualizări articol: 693 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatele ameninţă cu proteste, după ce negocierile pentru salariul minim au eşuat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei