România va solicita CE să aprobe înfiinţarea unei autorităţi independente de monitorizare a pieţei naţionale de energie, care să funcţioneze în paralel cu actuala Autoritate Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a declarat, luni, un director din Ministerul Economiei şi Finanţelor.
"Considerăm util ca monitorizarea pieţei de energie să fie făcută, pe lângă ANRE, de o autoritate distinctă, subordonată viitorului observator energetic european", a afirmat directorul Direcţiei de politici energetice din Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF), Alexandru Săndulescu, la un seminar pe teme de energie.
La nivelul Uniunii Europene există discuţii privind înfiinţarea unui organism unic de reglementare a pieţei de energie din blocul comunitar.
Săndulescu a precizat că viitorul organism ar urma să preia de la ANRE activitatea de monitorizare a pieţei de energie având în vedere că la această instituţie există un conflict de interese. ANRE stabileşte regulile de funcţionare a pieţei, dar are şi obligaţia de a sesiza disfunţionalităţile din sector.
"Există un uşor conflict de interese între ANRE care stabileşte regulile pieţei de energie şi ANRE care semnalează deficienţele pieţei", a adăugat Săndulescu.
Potrivit pagiinii de Internet a ANRE, instituţia are "misiunea de a crea şi aplica sistemul de reglementări necesar funcţionării sectorului energiei şi pieţelor de energie electrică, energie termică şi gaze naturale, în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor".
ANRE este o instituţie publică autonomă, cu personalitate juridică, aflată în coordonarea directă a primului ministru.