România se va confrunta în continuare cu presiuni pe partea salariilor, situaţie generată şi de mesajele transmise de muncitorii români din străinătate privind câştigurile obţinute în alte ţări, a declarat, sâmbătă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Având în vedere tocmai aceste mesaje, ale muncitorilor din străinătate, guvernatorul BNR întreabă cât este de realist să se mizeze pe creşteri salariale de 3-4%.
El a arătat, la Realitatea TV, că în proiecţiile Comisiei Naţionale de Prognoză era curpins un avans al salariilor de 12%, însă în vară majorarea era de 20%.
Totodată, şeful băncii centrale a reafirmat că formula cea mai bună de ţinere a inflaţiei la un nivel anual de 4-5% este controlul veniturilor.
Isărescu a menţionat că nu se aşteaptă la minuni în ceea ce priveşte politica salarială, arătând însă că este necesară o doză de realism.
Guvernatorul BNR a spus că deşi urmează un an electoral, programele bugetare nu ar trebui să fie expansioniste, ci prudente.
BNR a început o politică monetară restrictivă, care să temepereze inflaţia, însă politica salarială continuă să fie expansionistă, iar cea fiscală este mai degrabă neutră, a mai spus Isărescu.
În acelaşi timp, autorităţile trebuie sã continue implementare de reforme structurale, al căror rol este de echilibrare a economiei.
În primele nouă luni ale anului, salariul mediu nominal net a urcat cu 13,2%, la 1.040 lei, în timp ce inflaţia a ajuns, în luna septembrie, la 6,03%, pentru ca în octombrie să se situeze la 6,84%.
Creşterea medie a preţurilor a fost, în intervalul ianuarie-septembrie, de 0,4% pe lună, faţă de 0,3% pe lună în perioada similară din 2006.
Avansul salarial din 2006 a fost de 33,5%, iar creşterea preţurilor s-a situat în decembrie 2006 la 4,87%, avansul mediu fiind de 6,56%.