Existenţa unei crize pe piaţa valutară nu poate fi negată, având în vedere evoluţia cursului din ultima perioadă, iar mişcările violente de curs nu sunt de dorit, a declarat, sâmbătă, guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
''Nu pot să neg (exitenţa unei crize pe piaţa valutară - n.r.), când au loc astfel de mişcări de curs'', a declarat guvernatorul BNR, la Realitatea TV.
El a adăugat că scăderile accentuate, urmate de creşteri puternice de curs sunt specifice turbulenţelor pe pieţele financiare.
De asemenea, Isărescu a arătat că rata de schimb este o variabilă importantă în toate economiile, iar pentru ''o economie mică şi deschisă'' ca a României mişcările de curs nu fac bine.
''Deşi ţintim inflaţia, nu suntem confortabili cu variaţii mari de curs'', a spus Isărescu.
Leul s-a depreciat rapid în ultima perioadă, iar BNR a anunţat vineri un curs de referinţă de 3,6221 lei/euro, reprezentând cel mai înalt nivel din ultimele 19 luni şi o creştere de 16,4% faţă de minimul acestui an, de 3,1112 lei, înregistrat la 2 iulie.
Un nivel mai ridicat al cotaţiei leu/euro decât cel de vineri a fost publicat la 25 ianuarie 2006, când rata a fost de 3,6242 lei/euro.
La finalul şedinţei interbancare de vineri, rata de schimb a coborât la 3,6140 lei/euro, după ce pe parcursul zilei au existat speculaţii ale dealerilor privind intervenţia BNR în piaţă.