Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a solicitat Comisiei Europene prelungirea duratei de aplicare a sistemului de subvenţionare pe hectar cu doi ani, până în 2013, urmând ca ulterior să se treacă la plata unică pentru fiecare fermă.
"Pentru România, era programat ca plata subvenţiilor care se realizează în prezent pe hectar să se facă până în 2011. Am avut însă discuţii la nivelul CE să se prelungească această schemă până în 2013", a declarat, vineri, ministrul Agriculturii Dacian Cioloş.
Cioloş a prezentat vineri un document al Comisiei Europene referitor la pregătirea pentru faza de "control de sănătate" din cadrul reformei Politicii Agricole Comune.
Ministrul a precizat că în 2013 va avea loc o reformă drastică a politicii agricole la nivelul Uniunii Europene, astfel că ar putea fi introduse noi sisteme de plăţi.
"În aceste condiţii, nu are niciun sens să introducem acest sistem din 2011, moment la care se fac oricum modificări în acest sens", a spus Cioloş.
Documentul CE a fost prezentat de Ministerul Agriculturii principalelor asociaţii de profil în vederea formulării unor propuneri referitoare la prevederile propuse de instituţia europeană.
Sprijinul prin bonuri valorice este de 500 de lei pe hectar pentru înfiinţarea culturilor de grâu, 400 de lei pe hectar pentru rapiţă şi 450 de lei în cazul altor culturi şi este acordat agricultorilor care şi-au asigurat culturile şi folosesc seminţe certificate.
Pentru a primi bonurile, fermierii trebuie să facă dovada că şi-au asigurat culturile, prin prezentarea poliţei. Totodată, agricultorii trebuie să demonstreze că folosesc seminţe certificate, prin factura de cumpărare a seminţelor şi prin documentele de autorizare şi conformitate emise de furnizori.
Suma totală alocată subvenţionării motorinei şi/sau biodieselului, seminţelor certificate, pesticidelor şi îngrăşămintelor necesare culturilor din toamnă se ridică la 1,32 miliarde lei.