Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 nov 2007 - Anul XII, nr. 277 (3649)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Majoritatea locuinţelor au suprafeţe de sub 75 metri pătraţi, iar românii vor mai mult spaţiu-studiu

Miercuri, 21 Noiembrie 2007 (19:52:52)

Circa 60% dintre locuinţele din România au suprafeţe mai mici de 75 de metri pătraţi, iar aproape 40% dintre români şi-ar dori o casă sau un apartament de peste 100 de metri pătraţi, potrivit unui studiu realizat de GE Money, divizia de servicii financiare de retail a General Electric.
 
  Un sfert dintre români s-ar mulţumi şi cu o locuinţă a cărei suprafaţă se plasează între 75 şi 100 de metri pătraţi.

Studiul a fost realizat în cinci ţări din Europa Centrală şi de Est - Republica Cehă, Polonia, România, Rusia şi Ungaria, în lunile august şi septembrie de compania de cercetare a pieţei TNA AISA, la iniţiativa GE Money.

Pentru realizarea studiului au fost intervievate persoane din mediul urban şi cel rural, care au vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani şi sunt adulţi care iau decizii sau participă în procesul de luare a deciziei în ceea ce priveşte locuinţa.

Comparativ cu standardele persoanelor intervievate din România, ruşii şi maghiarii sunt, potrivit studiului, mai modeşti, peste o treime dintre respondenţi indicând că şi-ar dori o locuinţă de până la 75 de metri pătraţi.

Suprafeţele medii ale locuinţelor din România au în proporţie de peste 40% între 50 şi 75 de metri pătraţi, în timp ce aproape 20% au sub 50 de metri pătraţi. Doar 15% dintre locuinţele românilor au peste 100 metri pătraţi, şi puţin peste 20% între 75 şi 100 de metri pătraţi.

Cele mai mici suprafeţe ale locuinţelor dintre ţările analizate se înregistrează în Rusia, unde aproape 50% dintre respondenţi au indicat niveluri de sub 50 de metri pătraţi.

În Ungaria situaţia este asemănătoare cu cea din România, aproape jumătate din maghiari locuind în case de 50-75 mp.

Totodată, din studiu reiese că mai mult de o treime dintre români, respectiv 39%, doresc să îşi îmbunătăţească în următorii cinci ani condiţiile de locuit, prin renovarea locuinţei vechi sau prin achiziţia uneia noi.

Situaţia din România este similară celei din Ungaria, unde 40% din populaţie doreşte să îşi crească standardele de locuit. În Rusia şi Cehia peste jumătate din populaţie intenţionează să facă o astfel de schimbare în următorii cinci ani.

Motivul principal pentru schimbarea condiţiilor de locuit în toate ţările incluse în studiu este dorinţa de a locui mai confortabil decât în prezent.

"Cu toate acestea, se observă diferenţe între cele cinci ţări, astfel că aproape 50% dintre polonezi văd îmbunătăţirea locuinţei şi ca pe o investiţie pentru viitor", se precizează în studiu.

În România peste 60% din respondenţi doresc să-şi îmbunătăţească condiţiile de locuit pentru a trăi mai confortabil decât în prezent.

În toate cele cinci ţări, populaţia locuieşte cu precădere în apartamente sau case proprietate personală, tendinţă care se observă mai ales în România şi Ungaria, unde 80% dintre respondenţi au locuinţe proprii.

Cea mai mare pondere a persoanelor care locuiesc cu chirie se înregistrează în Cehia-25% şi Rusia-21%.

Pentru 20% dintre români, nevoia de a avea o locuinţă în proprietate personală reprezintă al doilea motiv ca importanţă pentru schimbarea condiţiilor de locuit.

În toate ţările monitorizate populaţia doreşte să îşi finanţeze schimbarea sau îmbunătăţirea locuinţei din resurse financiare proprii. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre respondenţi se gândesc să împrumute fondurile necesare de la o instituţie financiară. Şi în România ponderea celor care iau în calcul varianta unui împrumut de la o instituţie financiară depăşeşte 50%.

Conform studiului, deşi îşi doresc cele mai mari suprafeţe pentru viitoarele locuinţe, românii sunt dispuşi să investească doar 20.000 de euro.

Polonezii şi cehii se gândesc la investiţii mai mari, de circa 25.000 de euro, iar maghiarii nu ar investi mai mult de 18.000 de euro pentru schimbarea condiţiilor de locuit.

Studiul arată că vârsta medie la care românii încep să locuiască singuri, independent de părinţi, este 24 de ani, aceeaşi medie fiind întâlnită şi în Polonia, în timp ce în Republica Cehă, Ungaria şi Rusia tinerii se mută singuri la 23 de ani.

"Deşi a fost efectuată în ţări dintr-o singură zonă geografică, cercetarea a identificat o serie de deosebiri în ceea ce priveşte mentalitatea şi aspiraţiile populaţiilor analizate. În cele cinci state se observă o trăsătură comună - nevoia de îmbunătăţire a condiţiilor actuale de locuit, dar şi nevoi distincte în ceea ce priveşte spaţiul de locuit. Estimez o creştere a cererii pentru produse financiare care să satisfacă solicitările tot mai diversificate ale locuitorilor din Europa Centrală şi de Est", a declarat, în comunicat, Carmen Retegan, directorul executiv al Domenia Credit şi Regional Mortgage Development Manager GE Money CEE.

GE Money, divizie a companiei General Electric, deţine active în valoare de 190 miliarde dolari, fiind unul dintre principalii furnizori de servicii financiare pentru consumatori, retaileri şi dealeri auto din 55 de ţări.

GE Money a intrat pe piaţa din România în 2006, prin achiziţia a trei companii specializate în servicii financiare non-bancare, respectiv Leasemart Holding BV, deţinătoarea companiei Motoractive Leasing, Ralfi IFN - companie care oferă credite de consum sub numele Estima Finance şi Domenia Credit IFN.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Majoritatea locuinţelor au suprafeţe de sub 75 metri pătraţi, iar românii vor mai mult spaţiu-studiu.
 Vizualizări articol: 500 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Majoritatea locuinţelor au suprafeţe de sub 75 metri pătraţi, iar românii vor mai mult spaţiu-studiu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei