Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 nov 2007 - Anul XII, nr. 277 (3649)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FEN suspendă protestele, ameninţând cu reluarea lor după alegerile europarlamentare şi referendum

Miercuri, 21 Noiembrie 2007 (19:49:26)

Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a decis suspendarea protestelor începând de joi, aşteptând o reacţie pozitivă a Guvernului după alegerile europarlamentare şi referendum, ameninţând că în caz contrar vor relua acţiunile sindicale "într-o formă chiar mai dură".

  Liderul FEN, Cătălin Croitoru, susţine că "înregistrarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de ramură învăţământ este o victorie a celor care au participat la greva de avertisment", deşi acest act a fost înregistrat la Ministerul Muncii înainte de declanşarea protestelor de către federaţie.

"Ca urmare a intensificării campaniei electorale, dar şi pentru a nu mai da posibilitatea unor «persoane binevoitoare» să atace FEN că ar face jocuri politice, am hotărât, împreună cu colegii, suspendarea temporară a acţiunilor de protest. Asta nu înseamnă că nu vom face tot ce ţine de noi pentru a determina Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi Guvernul României să înceapă negocierile pentru stabilirea majorărilor salariale pe 2008 (...) Concepţiile bolşevice care îi structurează «logica» l-ar putea determina să ne acuze că, din «motive politice», sabotăm pregătirile din şcoli pentru secţiile de votare. Refuzăm să-i dăm această satisfacţie", arată preşedintele FEN, Cătălin Croitoru, într-un comunicat remis, miercuri, presei.

Liderul FEN spune că dacă Guvernul României nu va răspunde pozitiv la revendicările sindicale după alegerile europarlamentare şi referendum, membrii FEN vor fi "obligaţi să recurgă din nou la proteste, poate chiar mai dure".

Protestele sindicatelor afiliate la FEN au început în 12 noiembrie. De atunci şi până miercuri, sindicalişti din mai multe organizaţii teritoriale ale FEN au intrat, succesiv, în grevă de avertisment de două ore.

Totodată, FEN anunţa că a trimis solicitarea de arbitraj la Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse. Potrivit conducerii FEN, depunerea "pripită" a Contractului de muncă, în 9 noiembrie, la Ministerul Muncii pentru înregistrare răspunde doar la unul din cele patru motive de conflict invocate de sindicat.

Motivele invocate de sindicalişti pentru declanşarea protestelor sunt inexistenţa unui Contract colectiv pe ramură de mai bine de un an şi tergiversarea de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a înregistrării Contractului colectiv de muncă unic pe ramura învăţământ, care este deja semnat de trei federaţii reprezentative pe ramură, nerespectarea acordului încheiat între organizaţiile sindicale şi Guvernul României, în noiembrie 2005, în ceea ce priveşte elaborarea unei noi Legi a salarizării personalului bugetar care să regelementeze discrepanţele nejustificate şi care "frizează bunul simţ" între salariile diferitelor categorii de bugetari.

Un alt motiv ţine de refuzul Guvernului de a răspunde favorabil solicitărilor repetate ale FEN cu privire la negocierea majorărilor salariale pentru anul 2008 înainte de aprobarea bugetului şi corelarea acestora cu hotărârea judecătorească a Curţii de Apel Bucureşti, în procesul intentat de FEN, în vederea identificării fondurilor necesare pentru asigurarea salariului minim de 880 de lei garantat prin Contractul Colectiv de muncă unic la nivel naţional 2007-2010 pentru personalul din învăţământ aflat pe funcţii sau posturi care necesită studii superioare.

Sindicaliştii mai cer asigurarea fondurilor necesare pentru ca majorarea suplimentară de 10 la sută, acordată pentru personalul didactic cu gradul I, să fie aplicată pentru întreg personalul didactic de predare.

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) preciza, în 14 noiembrie, că toate federaţiile sindicale din învăţământ, inclusiv Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN), au semnat Contractul colectiv de muncă, iar înregistrarea acestuia la Ministerul Muncii nu a ţinut de vreun "efort" al FEN.

"Contractul colectiv de muncă unic la nivel de ramură a fost semnat, rând pe rând, de toate federaţiile sindicale din învăţământ. Fără să existe vreo intenţie de amânare din partea MECT, FEN a semnat contractul colectiv abia acum două săptămâni", se arăta într-un comunicat al ministerului.

Potrivit Ministerului Educaţiei, Contractul colectiv de muncă a fost trimis, în 9 noiembrie, Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse. MECT a primit de la Ministerul Muncii confirmarea înregistrării Contractului colectiv de muncă cu nr. 596/15/12.11.2007.

"Ca urmare a celor precizate, înregistrarea Contractului colectiv de muncă la Ministerul Muncii nu a ţinut de vreun «efort» al FEN, pe care federaţia şi l-a asumat recent, dezinformând opinia publică", preciza MECT.

Potrivit MECT, demersurile instituţiei, alături de cele ale celorlalte trei federaţii sindicale (Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret”) pentru semnarea şi înregistrarea contractului colectiv de muncă la nivel de ramură au urmărit interesele tuturor cadrelor didactice implicate în sistemul de învăţământ din România.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" au considerat inoportună greva de avertisment organizată de Federaţia Educaţiei Naţionale, apreciind că revendicările care stau la baza declanşării ei nu sunt fondate şi nu justifică recurgerea la această formă extremă de protest.

"Apreciem că la ora actuală avem nevoie de unitate la nivelul celor patru federaţii sindicale reprezentative din învăţământ, în vederea determinării clasei politice să ajungă la un consens privind învăţământul românesc. În concluzie, nu negăm faptul că sunt foarte multe probleme de rezolvat în învăţământul românesc, dar nu este momentul oportun pentru declanşarea grevei generale, deoarece se ajunge la sacrificii extreme din partea membrilor de sindicat", arătau preşedinţii celor două organizaţii sindicale, Aurel Cornea, respectiv Gheorghe Isvoranu, într-un comunicat de presă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FEN suspendă protestele, ameninţând cu reluarea lor după alegerile europarlamentare şi referendum .
 Vizualizări articol: 539 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FEN suspendă protestele, ameninţând cu reluarea lor după alegerile europarlamentare şi referendum0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei