Sulful transportat de două nave care s-au scufundat săptămâna trecută în Marea Neagră din cauza unei furtuni puternice a început să se scurgă în apele deja poluate cu petrol, a anunţat, luni, Ministerul ucrainean al Mediului, citat de Reuters.
Patru nave s-au scufundat în strâmtoarea Kerci situată în nordul Mării Negre din cauza uneia dintre cele mai puternice furtuni înregistrate în ultimii 100 de ani. Printre acestea se numără şi un vas petrolier rus de la bordul căruia s-au deversat sute de tone de petrol, provocând un dezastru ecologic într-o zonă cu un ecosistem deja delicat.
Zeci de mii de păsări au murit, în special în partea rusă a strâmtorii. Ecologiştii au avertizat că poluarea a condus şi la moartea mai multor exemplare de delfin din Marea Neagră.
Alte două nave ruse transportau mii de tone de sulf.
"În urma evaluării navei Kovel de către scafandri, s-a constatat că aceasta are o gaură în partea laterală (...) şi sulfurul se scurge în apa mării", a anunţat ministerul ucrainean într-un comunicat.
Documentul dezvăluie, de asemenea, că anchetatorii ruşi au descoperit acelaşi lucru la bordul navei Nahicevan, scufundată în apele ruseşti.
Agenţia ucraineană de meterologie a avertizat, luni, în privinţa unor posibile furtuni în jurul Peninsulei Crimeea însoţite de rafale de vânt de până la 110 kilometri pe oră, de o intensitate similară celor de săptămâna trecută.
Un grup de experţi de mediu comunitari a sosit, luni, la Kiev. Aceştia se vor deplasa în strâmtoarea Kerci pentru a evalua impactul furtunilor şi a oferi consultanţă echipelor de intervenţie, a declarat un oficial UE.
Oficialii de la Moscova şi Kiev au fost implicaţi în ultimele zile într-o serie de schimburi de replici privind plata unor compensaţii reciproce pentru pagubele produse de navele care circulau sub pavilion rus şi ucrainean.