Guvernul a aprobat, luni, a treia rectificare bugetară din acest an, prin care sunt reduse bugetele la mai multe ministere şi alocate fonduri suplimentare pentru diferite măsuri sociale, precum pensii majorate în agricultură şi ajutoare de încălzire.
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a arătat că prin a treia rectificare bugetară a fost suplimentat bugetul la Ministerul Muncii (cu 814 milioane lei, pentru pensiile majorate ale agricultorilor, plata indemnizaţiilor veteranilor de război, ajutoare de încălzire a locuinţei, alocaţii de copii), la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (200 milioane lei) şi Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
Reduceri ale bugetului au fost operate la Ministerul Mediului (un munis de 150 milioane lei), Ministerul Agriculturii (100 milioane lei), Ministerul Apărării (382 milioane lei), Ministerul Educaţiei (435 milioane lei) şi Ministerul Economiei şi Finanţelor (314 milioane lei).
Au fost diminuate sumele aferente creditelor externe la Ministerul Dezvoltării (cu 285 milioane lei), la Ministerul Internelor (80 milioane lei), Ministerul Mediului (31 milioane lei) şi Ministerul Economiei şi Finanţelor (23 milioane lei).
Varujan Vosganian a arătat că fondurile alocate pentru investiţii nu au fost reduse, în pofida înregistrării "anumitor nerealizări" în utilizarea banilor, dar că ministerele au fost avertizate că procedura de verificare a modului de cheltuire va fi mult mai sever pe finalul acestui an şi se va baza strict pe facturile de achiziţie.
El a precizat că nivelul cheltuielilor bugetare va fi strict monitorizat de reprezentanţii Ministerului Finanţelor, arătând că finalul de an este caracterizat de "presiuni" pentru diferite proiecte care trebuie cofinanţate de la buget sau pentru respectarea unor termene de plată din contracte încheiate anterior.
Vosganian a declarat, sâmbătă seara, că obiectivul acestei noi rectificări bugetare este de a adapta construcţia bugetară la celelalte ţinte macroeconomice, cu o reducere a deficitului bugetar de la 2,7 la 2,4% din produsul intern brut.
La rectificările bugetare din lunile iunie şi septembrie, Guvernul a menţinut plafonul de deficit bugetar la 2,7% din PIB, nivel prevăzut pentru întregul an. Comisia Europeană a avertizat, însă, că deficitul va fi de 3,2% din PIB la sfârşitul anului, conform metodologiei europene, dacă nu vor fi luate măsuri pentru controlul strict al cheltuielilor.