Veniturile lunare ale unei familii care doreşte să cumpere un apartament cu două camere în Bucureşti, prin credit ipotecar fără avans, trebuie să se ridice la 1.300 euro (4.550 lei), de patru ori salariul mediu pe economie prognozat pentru 2008, iar pentru oraşele mari din provincie la 1.000 euro.
În prezent, preţul unui apartament de două camere în Bucureşti este cuprins între 100.000 de euro şi 120.000 de euro, iar în oraşele mari din provincie, precum Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov şi Constanţa se situează la circa 70.000 de euro.
Veniturile sunt calculate pentru o familie de trei persoane şi includ şi cheltuieli minime de subzistenţă de 735 de lei (210 euro), nivel acceptat de banca centrală pentru aprobarea normelor proprii de creditare elaborate de băncile comerciale.
Calculele au fost realizate pe un grad de îndatorare de 70% şi un avans zero, cele mai permisive condiţii din normele de creditare avizate de Banca Naţională a României.
Au fost analizate creditele cu scadenţă de 30 de ani, maturitate regăsită la majoritatea băncilor şi care asigură o sumă lunară de plată cât mai scăzută. Ratele medii ale dobânzilor anuale efective pentru creditele cu scadenţe la 30 de ani se plasează în intervalul 9,75% - 10% pe an.
Astfel, ratele lunare plătite pentru achiziţionarea unui apartament cu două camere în Bucureşti se plasează între 750 şi 800 de euro, iar pentru provincie 525 - 550 de euro.
În cazul unui avans de 15% plătit de împrumutat, venitul familiei trebuie să fie de de aproape 1.200 de euro (peste 4.000 de lei) pentru achiziţionarea unui apartament în Bucureşti, şi de 850 de euro (aproape 3.000 de lei) în restul oraşelor mari.
Potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză, câştigul salarial mediu net va ajunge anul viitor la 1.160 de lei.
Datele privind preţurile apartamentelor au fost obţinute de pe paginile web ale agenţiilor imobiliare sau site-uri specializate în anuţuri imobiliare. În cazul oraşelor din provincie, s-a observat o bandă mai largă de variaţie a preţurilor, în funcţie de zona în care se găsesc locuinţele, astfel că sumele solicitate pornesc de la 55.000 de euro şi ajung până la 105.000 de euro. Cele mai multe oferte şi solicitări se concentrează în jurul nivelului de 70.000 de euro.
În luna martie, BNR a decis să elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populaţiei, care se situa la 25% din suma împrumutată în cazul celor ipotecare şi la 30% pentru creditele de consum, precum şi valoarea maximă a gradului de îndatorare a persoanelor fizice.
Până în prezent, BNR a validat normele pentru 13 bănci, respectiv Alpha Bank, BRD-Groupe Societe Generale, Volksbank, BCR, Banca Transilvania, ATE Bank România, CEC, Bank Leumi România, Credit Europe Bank, Romanian International Bank, Raiffeisen, Egnatia Bank şi OTP.