Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, joi, că MAE a evaluat că există riscul ca decretul lege al guvernului italian în ce priveşte expulzarea să devină un precedent, dacă nu va fi sancţionat la nivelul Comisiei Europene.
Cioroianu a spus că primele semnale primite de la autorităţile europene asupra decretulului lege emis de guvernul italian asupra condiţiilor de expulzare a unor cetăţeni străini au fost încurajatoare, în sensul că acestea au cerut ca eventualele expulzări să fie făcute în baza unor dosare individuale şi nu de grup.
„Există riscul, evaluat de noi, ca acest decret lege să devină un precedent în măsura în care el nu va sancţionat la nivelul Comisiei Europene. (...) Este foarte important pentru noi o decizie favorabilă nouă în planul Comisiei Europene în privinţa acestui decret lege, în ideea ca el să nu constituie sursă de inspiraţie pentru alte state care, eventual, şi-ar dori înăsprirea propriei lor legislaţii referitoare la persoanele considerate a fi imigranţi”, a declarat ministrul.
Cioroianu a făcu aceste afirmaţii în cadrul unei dezbateri intitulate „Romii şi migraţia în spaţiul european”, organizat de Comisia pentru drepturile omului a Camerei Deputaţilor şi Forumul European al Romilor.
În acelaşi cadru, el a anunţat că Ministerul Afacerilor Externe intenţionează să angajeze, la nivelul consulatelor şi ambasadelor din unele ţări, colaboratori de etnie romă, care să locuiască legal în zonele în care locuiesc comunităţi rome importante. Cioroianu a apreciat că prezenţa unor astfel de colaboratori i-ar ajuta pe reprezentanţii acestei etnii în a comunica mai bine cu reprezentanţii MAE, în condiţiile în care personalul din unele consulate îi „tratează poate mai superficial”.