Preşedintele CNAS Vasile Ciurchea a precizat, miercuri, că instituţia eliberează formularul special pentru tratamente în străinătate în cazul pacienţilor care au nevoie de intervenţie urgentă şi aceasta nu poate fi realizată în ţară şi pentru cei care vor să îşi mute reşedinţa în alt stat membru UE.
Vasile Curchea a făcut aceste precizări după ce presa a relatat că formularul special E112 pentru tratamentele în străinătate nu este mediatizat, majoritatea pacienţilor neavând cunoştinţă despre existenţa acestui document care permite realizarea unor intervenţii medicale gratuite în alte state.
Potrivit informaţiilor apărute în presă, în baza acestui formular pacienţii ar putea beneficia urgent şi ieftin de tratamente în străinătate. Nici pacienţii şi nici medicii nu ştiu însă de existenţa acestui formular.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate eliberează un formular special (E112) pentru cei care trebuie să urmeze un tratament în străinătate întrucât în România nu poate fi realizat în cel mai scurt timp sau pentru cei aflaţi deja în tratament şi care trebuie să plece în străinătate.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a precizat, miercuri, că formularul E112 - un atestat privind menţinerea prestaţiilor medicale în curs pentru asigurarea de boală sau maternitate - este un document emis în baza regulamentului Consiliului European numărul 1408/71 privind aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu lucrătorii salariaţi, cu lucrătorii independenţi şi cu familiile acestora care se depasează în cadrul comunităţii, precum şi a regulamentului CEE numărul 574/72 de stabilire a normelor de aplicare a regulamentului 1408/71.
Potrivit lui Ciurchea, formularul poate fi emis pentru două situaţii. Astfel, formularul E112 poate fi eliberat în cazul în care un pacient care urmează un tratament medical în România vrea să îşi mute reşedinţa într-un stat membru UE.
"Este vorba despre un cetăţean român care are asigurare de sănătate, urmează un tratament medical în ţară şi vrea să-şi mute reşedinţa într-o ţară membră a UE. În cazul în care boala pentru care primeşte tratament în România s-ar putea agrava odată cu plecarea din ţară, atunci CNAS va refuza să-i elibereze formularul 112. Aceasta înseamnă că pacientul va pleca pe barba lui", a mai spus Ciurchea.
A doua situaţie vizează cazurile în care un asigurat român are nevoie de o intervenţie urgentă şi aceasta nu poate fi realizată în sistemul medical din România, în schimb este acceptat într-o clinică din UE.
"Pentru ca să fie acceptată trimiterea la tratament medical în străinătate, tratamentul respectiv trebuie să figureze printre serviciile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază de care beneficiază asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România. Intervenţia respectivă va fi realizată cu respectarea legii din ţara unde va fi realizată. Sunt anumite spitale care percep anumite co-plăţi. Sumele vizând aceste co-plăţi vor fi suportate de către cei care solicită intervenţia'', a mai spus Ciurchea.
Preşedintele CNAS a precizat că eliberarea formularului E112 trebuie să aibă la bază şi un raport medical care să ateste starea de sănătate a solicitantului. Regula generală este că acest formular se eliberează înainte de plecarea persoanei la trataemntul planificat. Acesta se poate elibera şi după plecare, dar numai dacă din motive de forţă majoră nu a putut fi eliberat anticipat, a mai spus Ciurchea.