Preţurile proprietăţilor imobiliare din România vor continua să crească, întrucât intrarea capitalurilor străine nu a ajuns la saturaţie, a declarat, miercuri, la Varşovia, Juha Kahkonen, consultant senior în cadrul Departamentului Europa al Fondului Monetar Internaţional (FMI).
"Când intră capital într-o ţară, este normal ca resursele să fie orientate către bunuri, de aceea preţurile cresc. În unele state, procesul acesta este avansat, iar preţurile imobiliarelor a început să scadă, ca în cazul statelor baltice", a afirmat Kahkonen, la prezentarea raportului "Regional Economic Outlook" elaborat de FMI.
El a adăugat că autorităţile române trebuie să gestioneze atent situaţia pentru ca procesul de invesrsare a tendinţei, în sensul reducerii preţurilor, să nu producă turbulenţe.
"Ceea ce este sigur este că ceea ce urcă şi coboară", a completat Kahkonen.
Totodată, Kahkonen a adăugat că este nevoie de politici macroeconomice pentru a se asigura că nu există exces de cerere pe partea de creditare.
Banca Naţională a României a evidenţiat în mai multe rânduri că o parte din investiţiile străine sunt direcţionate către piaţa imobiliară, unde cerearea mare de locuinţe permite creşteri semnificative la nivelul preţurilor.
Chiar marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în faţa parlamentarilor din comisiile reunite de buget - finanţe, că o parte din investiţiile străine reprezintă plsamente în piaţa imobiliară, ceea ce creşte riscul unui bubble (umflări artificiale a preţurilor urmate de prăbuşirea lor) în sectorul construcţiilor, la fel ca în SUA.
În ultimii ani, preţurile locuinţelor din mediul urban au înregistrat creşteri anuale de 50% şi 100%. Analiştii imobiliari susţin că numai în primul trimestru din acest an, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană, apartamentele din Bucureşti s-au scumpit cu 20 -25%.
Studiile agenţiiilor imobiliare şi companiilor de consultanţă indică o menţinere a trendului ascedent al preţurilor pe piaţa imobiliară şi în următorii ani. Printre factorii care susţin acest fenomen este amintită atât cererea foarte mare de locuinţe, cât şi faptul că ritmul de dezvoltare a noilor construcţii va fi inferior dinamicii veniturilor.