Guvernul va reintroduce coşul minim de consum ca modalitate de calcul al salariului minim pe economie şi este dispus la un dialog deschis cu sindicatele, unica soluţie viabilă pentru rezolvarea solicitărilor acestora, a declarat, marţi, premierul Călin Popescu Tăriceanu.
Autorităţile au renunţat, în ultimii ani, să mai calculeze salariul minim pe economie pe baza coşului minim de consum şi au convenit ca acesta să fie negociat prin discuţii cu sindicatele şi patronatele.
Guvernul, sindicatele şi patronatele au convenit, luni seara, ca salariul minim din 2008 să fie de 500 de lei.
Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii sindicatelor şi cei ai patronatelor, că salariul minim va creşte anul viitor cu 28%, de la 390 la 500 de lei, adăugând că această creştere nu va influenţa inflaţia. El a arătat că această valoare este limita maximă suportată în prezent de buget pentru salariul minim.
Sindicatele au cerut ca dacă evoluţia economică o va permite, să existe o renegociere a salariului minim în 2008, a declarat Păcuraru.
Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ovidiu Jurcă, a declarat însă luni seara, pentru MEDIAFAX, că nu este mulţumit de oferta Guvernului, precizând că în maxim două zile vor hotărî, în urma discuţiilor cu membrii de sindicat, dacă acceptă valoarea de 500 de lei pentru salariul minim sau continuă conflictul de muncă.
Vicepreşedintele Cartel Alfa, Romulus Niţă, a declarat la rândul său că partea sindicală nu poate accepta valoarea de 500 de lei pentru salariul minim, astfel încât conflictul de muncă va continua, marţi urmând să fie depuse documentele pentru conciliere la Ministerul Muncii.
Guvernul a decis, la sfârşitul anului trecut, ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat, la 1 ianuarie 2007, de la 330 lei la 390 lei. Pentru un program de lucru mediu lunar de 170 de ore, nivelul de 390 de lei reprezintă un venit de 2,294 lei pe oră.