Guvernul va interzice instituţiilor publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, să mai achiziţioneze autoturisme şi mobilier în perioada rămasă până la sfârşitul acestui an, pentru a limita cheltuielile bugetare, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
De la această restricţie vor fi exceptate autoturismele şi mobilierul achiziţionate pentru activităţile desfăşurate cu acordul Guvernului de ministere şi alte instituţii ale administraţiei publice centrale, precum şi pentru proiecte finanţate din împrumuturi externe şi/sau fonduri nerambursabile.
"Achiziţiile publice de mobilier şi autoturisme aflate în derulare vor fi încheiate numai dacă autoritatea contractantă a transmis deja comunicarea privind rezultatul aplicării procedurii de achiziţie publică", au afirmat sursele citate.
Restricţia va fi introdusă prin a treia rectificare bugetară pe 2007.
În 2006, Guvernul a introdus o restricţie similară, interzicând instituţiilor publice să achiziţioneze autoturisme şi mobilier pentru ultimul semestru al anului.
Erau exceptate atunci instituţiile publice nou-înfiinţate, creşe şi grădiniţe, proiectele finanţate din împrumuturi externe şi/sau fonduri nerambursabile, operaţiunile de dotare cu mobilier şcolar a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, a căminelor şi cantinelor pentru elevi şi studenţi, precum şi pentru activităţi specifice ale ministerelor şi administraţiei publice centrale.
Excepţie mai făceau autorităţile şi instituţiile publice, numai pentru mobilierul necesar personalului angajat în scopul îndeplinirii angajamentelor UE, achiziţiile de autoturisme şi mobilier din fonduri provenind din donaţii şi sponsorizări, achiziţiile de autoturisme în regim de leasing financiar şi obiectivele de investiţii cu termen de punere în funcţiune în 2006, cu condiţia ca în devizul general al lucrării să fi fost prevăzută, ca primă dotare, achiziţionarea de autoturisme şi/sau de mobilier.
Restricţia a fost ridicată la începutul acestui an.
Ministrul Economiei şi Finanţelor (MEF), Varujan Vosganian, a anunţat, săptămâna trecută, că Executivul va aproba a treia rectificare bugetară din acest an, operaţiunea vizând reducerea cheltuielilor pentru majoritatea ministerelor, cu o sumă totală de 2-3 miliarde de lei (700-800 milioane euro), în principal la capitolul bunuri şi servicii.
"Am luat destule maşini, destule aparate de aer condiţionat", a spus Vosganian.
Proiectul ordonanţei de urgenţă pentru rectificarea bugetară prevede diminuarea bugetelor la nouă ministere şi acordarea de fonduri suplimentare pentru pensiile majorate ale agricultorilor, plata salariilor în penitenciare, ajutoare de încălzire, au declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX surse din MEF.
Proiectul prevede şi diminuarea deficitului bugetului general consolidat de la 2,7% la 2,4% din produsul intern brut.