Direcţia Generală de Control Silvic şi Cinegetic din subordinea Ministerului Agriculturii va efectua, în perioada 15 noiembrie 2007 - 1 ianuarie 2008, controale legate de modul de tăiere, transport şi comercializare a pomilor de Crăciun, neregulile fiind sancţionate cu amenzi de până la 3.000 lei.
"În cazul transportului de brazi de Crăciun fără documente doveditoare, amenzile acordate variază între 10 şi 30 de milioane de lei (vechi - n.r.). Comercializarea pomilor de Crăciun în alte spaţii decât cele autorizate va fi sancţionată cu amenzi între unul şi cinci milioane de lei, iar amenzile pentru tăierea ilegală a unui brad se ridică la 10 - 30 de milioane de lei", a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, directorul general al direcţiei de cotrol silvic şi cinegetic, Mihai Găşpărel.
Toate aceste sancţiuni presupun şi confiscarea pomilor de Crăciun.
În cazul în care se constată tăierea ilegală a unui volum mai mare de pomi de Crăciun, fapta va fi considerată infracţiune şi se va întocmi dosar penal, a adăugat Găşpărel.
Pomii de Crăciun se identifică individual, prin aplicarea sigiliilor crotalii. Pentru pomii de Crăciun recoltaţi pe teritoriul ţării, transportul şi comercializarea se face pe baza avizelor de însoţire şi a documentului de provenienţă, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
În cazul pomilor din statele Uniunii Europene sunt valabile documentele emise conform legislaţiei naţionale specifice acelor state, iar pentru pomii de Crăciun recoltaţi din afara Uniunii Europene operatorii economici trebuie să consemneze declaraţia vamală de import ca document de provenienţă.
Directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor, Dan Ioan Aldea, a declarat săptămâna trecută că Romsilva va pune la dispoziţie circa 130.000 de pomi de Crăciun, preţul urmând să rămână la nivelul din 2006.