Unul dintre liderii romilor din Italia, Costică Argint, care s-a întâlnit, miercuri, la Roma, cu premierul Tăriceanu, are emis pe numele său mandat internaţional de arestare, însă acesta nu poate fi pus în aplicare pentru că, între timp, acesta a obţinut statutul de azilant politic în Italia.
Surse din Poliţie au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că, în aprilie 1997, Argint a fost cercetat pentru ultraj contra bunelor moravuri, după ce a intrat într-un bar din comuna vrânceană Găgeşti, a distrus mai multe bunuri şi a rănit grav două persoane.
În acelaşi an, în timpul procesului, bărbatul a fugit din ţară în Italia.
Cinci ani mai târziu, în 2002, la solicitarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, pe numele lui Costică Argint a fost emis mandat de urmărire internaţională. După alţi cinci ani, în iunie 2007, la solicitarea Tribunalului Vrancea, a fost emis mandat internaţional de arestare, bărbatul fiind condamnat la un an şi şase luni de închisoare pentru fapta sa.
"În anul 2006, bărbatul a reuşit să obţină statutul de azilant politic în Italia, astfel că autorităţile nu mai pot pune în aplicare mandatul. Poliţia Română nu are nicio vină în acest caz, pentru că nu poate să acţioneze pe teritoriul altui stat", au precizat sursele citate.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a fost, miercuri, la Roma pentru a discuta cu omologul său italian Romano Prodi şi membrii comunităţii româneşti despre situaţia cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Italiei, precum şi despre măsurile adoptate, luni, de Guvernul de la Bucureşti pentru gestionarea problemelor acestora.
Unul dintre liderii romilor din Italia, Costel Argint, a reproşat ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, prezent la discuţie, declaraţia recentă privind deportarea în deşert a românilor infractori, adăugând însă că membrii comunităţii sale au decis să-l ierte.
"Numai cine nu munceşte, nu greşeşte", i-a spus acesta ministrului Cioroianu.
Ministrul de Externe a avut la rândul său o scrută intervenţie, arătând că "suferă" atunci când aude declaraţiile nepoatei lui Mussolini, "mai dure chiar decât cele ale bunicului ei".
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a asigurat că toate aceste probleme sunt avute în vedere de autorităţile de la Bucureşti şi le-a prezentat, succint, oportunităţile de angajare pe piaţa românească a muncii.
"Încerc un sentiment de admiraţie pentru că aţi avut curajul să luaţi traista în băţ şi să porniţi de la capăt. Nu vă obligă nimeni să vă întoarceţi în ţară, fiecare este liber să aleagă ce face, dar vă spun că economia merge şi sunt locuri de muncă", le-a spus Tăriceanu.
El a propus romilor să organizeze, împreună cu autorităţile române, un forum în care să fie discutate toate problemele acestora şi a sugerat organizarea unui Congres prin care să fie ales reprezentantul asociaţiilor romilor din Italia.